galéria megtekintése

Nemzetáruló kerestetik

5 komment


Szilvássy József

Egy évvel ezelőtt piros lapokat mutattak fel a cseh államfőnek, sokan tojással dobálták meg. Főleg azért, mert Vlagyimir Putyin legvérmesebb uniós szócsövének tartották. A napokban már ugyanott éltették Milos Zemant, aki ettől megmámorosodva, a nemzet valódi hangjának kiáltotta ki önmagát. A cseh polgárok pálfordulását az okozta, hogy az elnök hónapok óta démonizálja a muszlimokat, minden migránsban potenciális gyilkost lát. Hergeli a polgárokat, akik érthetően aggódnak az egyre súlyosabb európai helyzet, különösen a véres terrorcselekmények miatt. Néhány hete egyik vidéki körútja során azzal riogatta hallgatóságát, ha nem tisztítják meg az országot a menekültektől, akkor rövidesen arra ébredhetnek, hogy a saria, az iszlám vallásjog alapján ítélkeznek majd Csehországban, a nők számára pedig kötelező lesz a hidzsáb vagy a burka viselete.

Zeman Magyarországon ismerős érvekkel él: képtelenség az európai értékend és az iszlám, két merőben eltérő kultúra között átjárást találni, semmi esély sincs a migránsok integrálására. Az egy országon belüli párhuzamos, elszigetelt, öntörvényű közösségek kialakulása pedig életveszélyes, ahogy – szerinte – a véres francia példa éppen ezt igazolja.

Nem sokkal mérsékeltebb Robert Fico szlovák kormányfő sem, aki bejelentette, hogy a mintegy háromezer, Szlovákiában élő muszlim biztonsági kockázatot jelent, ezért titkosszolgálati módszerekkel szemmel követik őket, mindet, egytől egyig.

 

Mindkét országban akadnak józan hangok is. Prágában Bohuslav Sobotka kormányfő többször elítélte a muszlimok kollektív megbélyegzését. Pozsonyban Andrej Kiska államfő olyan afgán és szíriai embereket hívott meg magához, akik több éve kerültek Szlovákiába, munkát találtak, diplomát szereztek, mára családjaikkal együtt állampolgárságot is kaptak. Ez a kétféle szemlélet egyre inkább megosztja az ottani közvéleményt. Milos Zeman hangoskodó hallgatóságának nem kis része a prágai kormányfő megnyilvánulásait nemzetárulásnak minősítette. Azonnali lemondását és felelősségre vonását követelték. Olyan bekiabálások is hallatszottak, amelyek szerint a belügyminiszterrel és más szolgalelkű kormánytaggal együtt rövidesen az akasztófán végzik.

Tény, hogy szolidaritás, közös uniós menekültpolitika továbbra is csak a fogadkozásokban és nem a tettekben érzékelhető. Mégis indokolt a Human Rights Watch emberjogi szervezet figyelmeztetése, miszerint főleg a cseh, a szlovák és újabban a lengyel politikusok saját imázsukat fényesítő, felelőtlen megnyilvánulásai végső soron az Iszlám Állam és más terroristák véres malmára hajtják a vizet, hiszen az ő érdekük az európai közösségek hiszterizálása, biztonságérzetének kikezdése.

A félelem és a fenyegetettség légkörének a szítása, amely akár demokratikus értékek lerombolásához vezethet. Rövid távon pedig az idegengyűlölő szélsőségeseket erősítik, ahogy azt már tapasztaljuk. Nem csak a visegrádi országokban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.