galéria megtekintése

Németország ünnepel

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 17. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A német válogatott világbajnok lett. Ráadásul nem véletlenül, bírói tévedés vagy világraszóló bunda nyomán, hanem legalább egy évtizeden át szisztematikusan építkezve, utánpótlást nevelve, csapatot kovácsolva.

Az aranyló kupa valóban az egész országé: ez igazi német győzelem volt, úgy is érzik, láthatta mindenki, aki nézett híradót. Egyelőre még nem írta meg az ottani Kurucinfó, hogy Európa hanyatlása immár a végső szakaszba ért, és hogy nem kellene azért annyira örülni.

Hogy mire is lennének olyan büszkék, amikor egy bizonyos Joachim Löw a szövetségi kapitány, akinek a németsége finoman szólva is kérdéses. Nem kérdezett rá a társutas szélsőjobb (a közmédia finom háttértámogatásával), hogy szabad-e Németországban stadiont elnevezni egy Löwről, egy Khediráról meg egy Boatengről.

 

Nem firtatták, hogy kell-e lelkesedni egy olyan együttesért, amelyben a ghánai Jérome Boateng, a török Mesut Özil, az albán Shkodran Mustafi, az arab Sami Khedira együtt küzdött a német dicsőségért a Lengyelországban született Lukas Podolskival és Miroslav Kloséval.

Nem kérte ki magának, hogy a nevezettek nemzetiszínű mezt húztak, és nem nevezte a nemzetközi szabadkőműves, kozmopolita és globalokapitalista lobbi sikerének, hogy ilyen vegyes nacionáléjú társaságnak juttatta az aranyérmet.

Németország – ahogyan innen, tőlünk látszik – nem fanyalog, hanem felhőtlenül boldog, és erre magyar nézőpontból nem csak azért van meg minden oka, mert már negyedszer sikerült neki, ami nekünk még egyszer sem.

Én például – részben ’54miatt, amikor még meg sem születtem – egyáltalán nem a németeknek drukkoltam, ennek ellenére őszintén át tudom élni az örömüket, és már-már irigyen figyelem, hogy mennyire nem tudja beárnyékolni semmi. És megpróbálom elképzelni, hogy milyen lenne, ha mondjuk a magyar csapat, benne – tényleg csak a példa kedvéért – az USA-ban és Izraelben született, de a sikereink hírére hazacsábult játékosokkal meg egy-két honosított vagy már nálunk világra jött kínaival, szomáliaival, egyiptomival, történetesen egy nem annyira magyar nevű szakvezető irányításával jutna fel a rég áhított csúcsra.

Afelől nincs kétségem, hogy mi lennénk a legkirályabbak, de valahogy a Leandro de Almeida Sportközpont az én képzelőerőmet még a magyar vb-győzelemnél is jobban igénybe veszi.

Nem ide tartozik, de időben abszolúte egybeesett a német örömmámorral az alábbi komment megjelenése a jobboldali hírportálon (a téma éppenséggel a Németországban sokra tartott Konrád György, bár ennek a labdarúgás szempontjából tényleg kicsi a jelentősége): „amúgy kutya legyek, ha nem volt benne a keze a közepes képességű Kertész Imre Nobel-díjának odaítélésében”.

Én is tudom, hogy a világ valójában a foci és nem a könyvek által megy elébb, és hogy a két teljesítményt – különösen a geopolitikai jelenben – nem szabad egy lapon említeni, de azért ismerjük el: öröm és öröm között igen nagy tud lenni a különbség. És az a mód, ahogyan a németek örülnek a sajátjaiknak, számomra valahogy termékenyebbnek és mindenképpen tisztábbnak tűnik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.