galéria megtekintése

Németóra

10 komment

A szerk.

Európaiságból jelesre vizsgáztak a hat nyugat-balkáni állam kormányfői a bécsi Hofburgban. Egymást túllicitálva tettek ta­núbizonyságot az Európai Unió és annak értékközössége mellett. Hogy hazatérve majd megint erősen nacionalista-populista húrokat pengetnek, az más kérdés. Az EU-ban is akadnak ilyen kettős beszédű vezetők.

Mozgás mindenesetre van a Magyarországgal közvetlenül szomszédos térségben, s ez nem csak a határon naponta ezres nagyságrendben érkező menekültekre érvényes. Éppen a migrációs válság kényszeríti egy asztalhoz Szerbiát, Koszovót, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát, Montenegrót és Albániát. Kezdik megérteni, hogy egymásra vannak utalva az EU-val, (anyagi) segítséget csak úgy kaphatnak, ha összefognak, és ennek alárendelik konfliktusaikat. Nem gáncsolják egymást az uniós tagság vagy inkább az ehhez közelítő elég rázós úton.

A Nyugat-Balkán felkarolásában a fő szerep Németországé, Ausztria aktívan asszisztál. A térséggel foglalkozó konferenciasorozat 2013-ban kezdődött. Akkor még más EU-tagállamok között Magyarországot is meghívták. Amikor egy évvel ezelőtt Angela Merkel Berlinbe hívta az érintetteket, a magyarok bizony már nem voltak köztük.

 

Most Bécsben a szlovénok és a horvátok sem voltak ott. A Nyugat-Balkán német–osztrák érdek­övezetté vált, ott a németből értenek. Magyar politikusok nem rúgnak labdába. Ha valaki, akkor a Berlin–Bécs duó képes változásokat keresztülvinni.

Ez a páros tud vonzóbb alter­natívát nyújtani, mint egy másik regionális hatalmi vetélytárs. Oroszország.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.