galéria megtekintése

Nemes követő

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Valószínűleg hazaszeretettől átitatva vágták a fát, építették a tanösvényeket, lőtték a vadakat, s lehet, hogy ennek szellemében is sikkasztottak a Veszprémi Erdőgazdaságnál (Verga Zrt). A társaság – melynek gazdasági vezérigazgató-helyettese bűncselekmény gyanújával most éppen előzetesben ül, a vezérigazgató papíron közös megegyezéssel távozott, a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium pedig sorra felmondott a pénzügyi dolgozóknak – meghirdetett alappillére a hazaszeretet, a magyarság összetartozása, illetve a közjólét és a társadalmi felelősségvállalás.

Egyik sem feltétlenül piacgazdasági kategória, de ne legyünk igazságtalanok, ott van a szigorú gazdálkodás követelménye is. Sőt a cég honlapján Tengerdi Győző, a már lemondott vezérigazgató korábban azt írta: az állami tulajdonú társaságok legalább olyan jó gazdái a rájuk bízott értékeknek, mint a magánszektorban dolgozók.

A Verga Zrt. az értékek őrzésének és gyarapításának jegyében tavaly nyáron például szívesen, „önként és saját erejéből” csatlakozott a kormány rezsicsökkentő programjához. Tíz százalékkal kevesebbért adta a lakossági tűzifát, valamint a dolomitmurvát. Meg is dicsérte őket Bitay Márton Örs államtitkár, aki szerint Orbán Viktor kormánya nem hagyja magára a magyar vidéket sem, „segédkezet nyújt azoknak, akik rászorulnak a cselekvő hazafiságra”. Valószínűleg e központi gondolatkörből való a hazaszeretet hangsúlyozása a Verga működésének pillérei között.

 

Nem csoda, ha a rengeteg energiát felemésztő és figyelmet lekötő rezsiharc és általában a cselekvő hazaszeretet szakadatlan gyakorlása közben a vezérigazgatónak nem volt ideje megnéznie, amikor gazdasági vezérigazgató-helyettesnek felvette, kinevezte S. Viktóriát: voltak-e esetleg az előző munkahelyén kritikus ügyei?

A Földművelésügyi Minisztérium közleményéből az derül ki, hogy a Verga Zrt.-nél történt eset éppen a rendszer alkalmasságát bizonyítja. (Gondoljuk, itt most nem feltétlenül a politikai rendszerről van szó, hanem az állami vállalatok szerkezetéről és a tulajdonosi jogok felelős gyakorlásáról.) Mégpedig azért lenne ez a tanulság, mert lám, kideríti és kiszűri a rossz szándékú eseteket, így például a csalásokat. Azt nem írják, hogy hosszú évek múltán. Azzal sem dicsekednek, hogy az Omegahirek portál szerint ezeket a sikkasztásokat rém primitív módon követte el a gyanúsított, például a 11 ezer forintos számla elé odaírt egy ötöst, a félmilliót meg zsebre tette.

A dolog végül is megoldódik, a termelési vezérigazgató-helyettest megbízták a cég irányításával, tovább építheti kedvenc kilátóit a Verga – a papodi fakilátót például potom húszmillióból emelték, gondolom, drágán kapták hozzá a fát –, fennhangon szeretheti hazáját és a rezsicsökkentést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.