galéria megtekintése

Nem vetkőznek

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 03. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Sokan várják feszült figyelemmel az első verőfényes nyári napot, amikor Rig Lajos, a Jobbik tapolcai képviselőjelöltje (akkor talán már képviselője) ledobja magáról a pólóját, és közszemlére teszi tetoválását. A felirat, ha igaz, úgy szól: „Becsület és hűség”. Lehet esküvői fogadalom, ahogy mondja, de felidézheti az SS egykori jelmondatát is. Eddig hiába kérték, hogy fedje fel a tetkóját. Minek tenné? Nem mindegy, hogy évekkel ezelőtt mit varratott magára a politikai pályára tévedt egészségügyi szakasszisztens? Ha kiderülne, hogy szoros kapcsolatba került a náci eszmékkel, az befolyásolná a Jobbik népszerűségi indexét? Aligha.

Merthogy a nyilaspárt (copyright Lázár János), úgy tűnik, sikerrel vette azt a fordulatot, amellyel értékelvű pártból (legyenek azok az értékek bármilyenek is) átlavírozta magát érdekelvűvé. Amióta a növekvő támogatás láttán kormányzati ambíciókat dédelget, átszabta a Jobbik-arculatot. Akire a párton belül nem illett rá a mázos gúnya, attól megváltak. Az első ciklusos jobbikos honatyák még élvezhették, ahogy a parlamentben Solymosi Eszter véréről vagy cigánybűnözésről hadováltak. Zagyva György Gyulák, Lenhardt Balázsok, Gaudi-Nagy Tamások, Pörzse Sándorok hevülete vitte a pártot. Ők ma már terhet jelentenének a konszolidációt hirdető Vona-csapatnak.

A pártelnök mostanában rendre kikel azok ellen, akik cukiságkampánynak titulálják a középre húzást. Annyiban igaza is van, hogy a külső barátságosabbá tétele mellett a Jobbik évek óta gőzerővel dolgozik a pártépítésen, aktivistái jelen vannak az aprófalvakban is, parlamenti képviselőik komolyan veszik a munkát a bizottságokban és a plenáris üléseken egyaránt. Épp ezért dühíti Vonát, hogy a legváratlanabb pillanatokban mégis felbukkannak körükben kínos tetoválások, mailek, „holokamuzások”, önvallomások, még szexbotrány is akadt. A pártelnöknek ilyenkor visszafogott bocsánatkéréssel vezekel, nyilvánosan még egy kicsit meg is feddi a vétkeseket. A korrupcióvádak azok (például Kovács Béla és Szegedi Csanád friss ügye), amelyekre ugrik, ezen a területen a Jobbik tűzzel-vassal próbálja óvni a tisztaság látszatát. A nyilvános mea culpa láthatóan működik: a Jobbik népszerűsége emelkedik, és középre húzódásától talán nem függetlenül a Medián azt méri, hogy visszaszorulóban van a magyarországi antiszemitizmus.

 

Vona arról ábrándozik, hogy pártja szárnyakat kap, ha sikerül nyernie a tapolcai időközi választáson, és megszerzi első egyéni mandátumát. Megtörténhet. Ha nem most, akkor valamelyik következő voksoláson. Addig egészen biztosan növekszik majd ennek az áttörésnek az esélye, amíg ellenfeleik nem ébrednek rá: nem rémüldözniük, szörnyülködniük, sikongatniuk kell, hanem végre érdemben harcolni ellenük.

Mert aki nem lép pályára, az biztosan nem is nyer.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.