galéria megtekintése

Nem üt az óra

1 komment


Poór Csaba

Vitalij Milonov kedveli a botrányokat. Legalábbis azokat, amelyeket melegellenes vagy éppen a népszaporulatot sürgető, provokatív kijelentéseivel ő maga kelt. A nevéhez fűződő legutóbbi ügy azonban felbosszantotta a szentpétervári képviselő-testület talán legismertebb tagját: dühödten reagált arra az interneten megjelent információra, amely szerint nemrég – amolyan hazafias iparvédő demonstráció gyanánt – úgy vett meg nagy hírverés közepette egy Lada személyautót, hogy közben olyan órát viselt, amely jó eséllyel többet ér, mint az egyébként részletre vásárolt kocsi.

A kormánypárti városatyának ugyanakkor nincs oka különösebb nyugtalanságra, sőt tulajdonképpen igencsak illusztris társaságba került: hasonló óraügye volt már nem egy orosz politikusnak és vezető állami hivatalnoknak. Legutóbb a nyáron például Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kényszerült magyarázkodásra. Az esküvőjén készült fotókon a csuklóján látható óra ugyanis akár 620 ezer dollárt (mintegy 180 millió forintot) is érhet. De egy néhány éve a Vedomosztyi üzleti napilapban közölt összesítés szerint láttak patinás márkák dollárban tíz- vagy százezreket érő óráit többek között Dmitrij Medvegyev kormányfőn, egyik helyettesén, Dmitrij Kozakon, a jelenleg az állami duma élén álló Szergej Nariskinen és állami bankok vezetőin is.

Mi több, a jelek szerint maga Vlagyimir Putyin államfő is kedveli az ilyen órákat. Még 2009-ben a világsajtót is bejárta a hír, hogy amikor a dél-szibériai Tuvában járt, tízezer dolláros óráját egy pásztor fiának ajándékozta, aztán egy hónap elteltével egy tulai üzemlátogatáson – igaz, már kényszeredetten – egy munkás kérésére csatolt le a csuklójáról egy ugyanolyan svájci különlegességet. A következő évben ugyanebből a típusból egy távol-keleti folyón épülő duzzasztógát alapozási ünnepségén – hogy az építmény időtálló legyen – szertartásosan a még folyékony betonba hajított egyet, de aztán nem sokkal később egy újabb példány jelent meg a kezén.

 

Orosz ellenzéki becslések szerint Putyinnak 700 ezer eurót (mintegy 220 millió forintot) érő óragyűjteménye lehet. Azt persze nem tudni, hiteles-e ez az adat, az viszont biztos, hogy a drága karóra Oroszországban a korrupció vagy legalábbis a korrupciógyanú egyik jelképévé vált. Mint ahogyan nálunk is elindul a szóbeszéd például egy míves Rolex, egy-egy budai luxuslakás, de akár egy Vuitton hátizsák vagy egy Gucci táska láttán is. Oroszországban azonban mintha sűrűbben szembesítenék a közvéleményt az ilyen ügyekkel. Nem csak azért, mert a szovjet korszak hosszú áruhiánya, helyenkénti nélkülözése után arrafelé szívesebben kérkednek vagyonukkal a tehetősek. És nem csak azért, mert a nagyobb országban több a visszaélés, no meg nagyobbak a tétek is.

Hanem alighanem azért is, mert arrafelé a korrupcióellenes aktivisták módszeresebben törekednek hangos leleplezésekre. Igaz, munkájuk eredménye ott is az, mint itt: következményektől nem kell különösebben tartaniuk az érintetteknek, legfeljebb némi magyarázkodásra kényszerülnek, ám gyanús vagyongyarapodásért még egyetlen befolyásos politikusnak sem kellett érdemben felelnie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.