galéria megtekintése

Nem tehetsz ellene?

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 02. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Én is voltam áldozathibáztató. Magamat hibáztattam. Egykor régen, amikor a nagy gyerekeim még kicsik voltak, ezerfelé nyúztak, amikor szállítottam fel őket rohanvást a zsúfolt 6-os villamosra. Mire egy megállóval később leszálltunk, a pénztárcámban nem volt benne a pénzem. A nagy kapkodásban nem oda tettem a tárcámat, ahová szoktam, s ahová kell. Vertem a fejem a falba, de ettől még nem kevertem össze magam a bűnössel, és nem tekintettem enyhítő körülménynek, hogy megkönnyítettem a dolgát.

Egy zsebtolvajlás áldozata semmi egy szexuális erőszak áldozatához képest. Az erőszak tragikus élményét nem lehet összevetni egy pénztárcányi anyagi veszteséggel. De bármilyen bűncselekményről van szó: nincs annál természetesebb és felelősségteljesebb dolog, mint hogy következtetéseket vonunk le belőle arról, mi csökkenti és mi növeli az esélyét annak, hogy áldozattá váljunk, s ezeket a legszélesebb körben, a leghatásosabb formában terjesszük a potenciális áldozatok körében, ha tényleg őket féltjük.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság videói nem hibáztatják, hanem morálisan megbélyegzik a potenciális áldozatokat, egy egész, a földi örömökhöz kötődő ifjúkori életgyakorlattal együtt. Ez gyalázatos. Nem arról szólnak, milyen hibákat lehet elkövetni és kell elkerülni, hanem arról, hogy milyen a bűnös életforma, ami vonzza a bűnt, s hogy bűnös lányok szoktak áldozattá válni. A videók szemlélete szorosan összefügg azzal, ahogy ezt a bűncselekménytípust a rendőrség és részben az ügyészség, valamint a bíróság kezeli, ez pedig azzal, hogy a szexuális erőszak elkövetőit minimális arányban éri el a büntetés. S nyilván: minél csekélyebb a büntetés kockázata, annál nagyobb a bűnelkövetésé. E tekintetben tehát a rendőrség és az azt uraló macsó közfelfogás az egyik legsúlyosabb kockázati tényező.

 

De minél fontosabb, hogy ez ellen tegyünk, annál fontosabb, hogy a fellépés ne legyen életszerűtlen, tehát hiteltelen. Márpedig az lesz, ha abból indulunk ki, hogy az áldozat nem követhetett el hibát, nincsenek olyan kockázati tényezők, amelyeket ez befolyásolhatott. A bűncselekmények egy részében tényleg nincsenek. Más részében vannak. A nőszervezetek tiltakozó felhívása azt sugallja, tök mindegy, hová mennek a lányaink és ott mit csinálnak, mert az erőszak jelentős részben úgyis otthon történik.

Attól tartok, ettől veszítik el a tiltakozók esélyeik és potenciális szövetségeseik jelentős részét. Ilyen potenciális szövetségesek lennének például az aggódó lányos szülők. Akik biztonságos otthont nyújtanak a gyerekeiknek, viszont nem fogják elhinni egyetlen nőszervezetnek sem, hogy a lányára leselkedő veszélyek szempontjából tök mindegy, hová megy, kikkel, ott mit csinál, mit fogyaszt, mennyit stb.

Egy életbevágóan fontos tiltakozást nem kellene elerőtleníteni azzal a defetista felfogással, hogy a potenciális áldozatok nem tehetnek semmit azért, hogy kisebb eséllyel váljanak tényleges áldozatokká.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.