galéria megtekintése

Nem szülhetünk kényszerből

8 komment

Varró Szilvia Éva

Anyának lenni a világon a legjobb dolog. Semmihez nem fogható, semmi más nem pótolja. Saját tapasztalatomra támaszkodom: két majdnem felnőtt gyermek édesanyja vagyok. De ettől még az anyaságot nem lehet kötelezővé tenni, társadalmi elvárásnak tekinteni és extraadók bevezetésével a kedvet serkenteni. Sőt!

Elsősorban a gyerekek jogainak tiszteletben tartása végett nem lehet. Minden gyereknek olyan családban kellene megszületnie, ahol várják, ahol már előre szeretik, s nem gazdasági érdekből vagy kényszerből vállalják be. A harmonikus anya-gyerek kapcsolatot államilag nem lehet kikényszeríteni.

Az erőszakolt népességpolitika beteges dolog. A gyermekvállalásra nem mindenki alkalmas. Mindig is voltak olyanok, akik jobban tették volna, ha soha nem vállalnak gyereket. Abban kellene segíteni, hogy a már megszületett gyerekek édesanyja könnyebben tudjon visszaintegrálódni a munka világába.

 

A svéd modellből elleshetnénk például, hogy az otthon töltött idő (gyás, gyed, gyes) az apa és az anya között egyenlő arányban megosztható (uraim, itt a lehetőség!), és a részmunkaidős munkarend (ami tőlünk nyugatabbra működik!) családbarátabb megoldás, mint a nők kisgyermekek melletti teljes munkaidőben való foglalkoztatása. És még sorolhatnám. Millió bevált ötlet van a világban, csak egy kicsit körül kéne nézni!

Tuti megoldás persze nincs. De lelkileg zakkant társadalmat nagyon könnyen lehet teremteni!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.