galéria megtekintése

Nem szabad

11 komment


Hargitai Miklós

Ma már tudjuk: tíz éve az őszödi beszéd – a kétségkívül morális mélypontot jelentő tartalmán túl – azért válhatott történelemformáló politikai botránnyá, mert a Fidesz a valamilyen módon a birtokába jutott hangfelvételre hatásos médiakampányt épített, amiben a kiválasztott szerkesztőségek (Index, Origo, RTL Klub, Magyar Rádió) is partnerek voltak, sajtószakmai szempontból helyesen. Ám ha most előkerülne egy hasonlóan botrányos tartalmú Orbán-szónoklat, garantáltan nem történne semmi: az úgynevezett közmédia nem venne róla tudomást, az MTI ingyenhíreiből élő mainstream sajtóhoz nem jutna el, és a domesztikált Origo sem hozná le – márpedig anno attól lett ügy a sztoriból, hogy az állami rádió bemondta, a teljes verziót pedig a Fidesztől csak a leglátogatottabb online hírportál kapta meg, más nem.

A sajtó nem attól lesz szabad, hogy vannak az aktuális hatalomtól független hírforrások, hanem attól, hogy az állampolgári véleménynyilvánításhoz és döntéshez szükséges hírek terjesztését a média magától értetődő, kötelező feladatnak tekinti – márpedig ebben az értelemben a magyar sajtószabadság illúzió: hetente fordul elő, hogy a  hírpiacot robbantó híreket (Matolcsy György közpénzből finanszírozott félrelépésétől Orbán Viktor magnóra és kamerára rögzített vulgáris beszólásáig) elhallgatja az M1-től a ­TV2-n át a Magyar Rádióig, a Magyar Időkig és egy sor megyei lapig terjedő kétharmados sajtóklub.

Ha a népszavazási kampány valóban egy előre hozott parlamenti választás előjátéka, ahogyan az ellenzék egy része állítja, akkor ebben a helyzetben azt is végig kellene gondolni, adottak-e még Magyarországon a demokratikus választás feltételei. A voksolás ugyanis attól még nem tekinthető szabadnak, hogy több párt jelöltjeiből lehet választani. A szabad választás nélkülözhetetlen kritériuma, hogy az állampolgárok hozzájussanak minden olyan információhoz, amelynek révén megalapozott véleményt tudnak alkotni a politikai alternatívákról.

 

Márpedig a migránsnépszavazás előkészítése igen plasztikusan megmutatta, hogy most aztán egyenlő esélyekről végképp szó sincs: az álláspontok közül a migráció = nemzethalál narratíva foglalja el a rendelkezésre álló felületek és műsoridő 95 százalékát, minden más értelmezés a maradék öt százalékon osztozik. És semmilyen intézményi, személyi vagy jogszabályi garancia nincs rá, hogy a választási kampányban nem ugyanez fog történni – sőt, az illetékes szervek (a Nemzeti Választási Bizottságtól az Alkotmánybíróságig) mostanában mutatott simulékonysága inkább arra vall, hogy tőlük akár hónapokon belül igazi előadás lehet a most látott főpróbából, változatlan forgatókönyvvel és szereposztással.

Beszélhetnénk még a pénzről – arról, hogy a kormánypárt és a holdudvar naponta több közpénzt csoportosít át a saját céljaira, mint amennyi az ellenzéknek összesen a rendelkezésére állna egy választási felkészüléshez –, a nyugtalanítóan átláthatatlan titkosszolgálatokról, a levélszavazás anomáliáiról (például arról, hogy rengeteg halott kapott választási értesítést a népszavazás előtt), de fölösleges: a szabad választás már akkor is csak ábránd, ha egyetlen alapfeltétel, a nyilvánosság szabadsága hiányzik. Egy nem szabad választás viszont legfeljebb a kormánypártnak lehet érdeke. Úgy lenne méltányos, és a nemzet üdvét is az szolgálná, ha ebben a helyzetben rajtuk kívül senki más nem venne részt rajta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.