galéria megtekintése

Nem nagy kázus

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 28. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Kétségtelen jólesik, hogy Varga Mihály az adóhivatali és a vagyonkezelő elnök korábbi fantom bt.-jével kapcsolatos anyagunk olvastán nem bírta ki, felemelte a telefont és – mint ahogy az ATV-nek kifejtette – személyesen vette elő Vida Ildikót, mi igaz abból, amit itt írnak róla. Nagy dolog ez, hisz így még azt a korábbi megállapodásukat is átlépte, hogy nem kell Vida Ildikót állandóan hívogatnia, majd ő magától szól neki „a munkavégzését befolyásoló információkról”. Legalábbis állítólag e kőbe vésett szabály miatt nem érdeklődött hosszú heteken át Vida Ildikótól aziránt, hogy valóban kitiltották-e korrupciógyanú miatt az Egyesült Államokból.

De a Casus Bt. ügye nem tűrt halasztást: tényleg kibírt-e vagy húsz évet adóbevallás és adófizetés nélkül a kültagjai között Vida Ildikót tudó „művészeti” cég? Varga Mihály nem mondható szőrösszívűnek az adózóval, neki elég a kültag – történetesen Vida Ildikó – szava, így utóbbi továbbra is a helyén marad.

Mi azért még nem látunk az ügyben kristálytisztán. Az 1993-as hőskorszakban, amikor az addig haladó-liberálisnak tartott Fidesz a székházüggyel épphogy csak elveszítette mutyiszüzességét, amikor talán volt még a soraikban önzetlen barátság és szerelem, no, hát segítettek a művészhavernak bt.-t alapítani meg könyvelni, istenem. Csak aztán ez a haver tojt az egészre, ők meg, midőn kezdett komolyabbá válni az életük, elfeledkeztek róla. (Ennek kapcsán egyetlen megjegyzés: ha csak annyit tudunk, hogy az adóhatóság és a vagyonkezelő csúcsvezetésébe az 1998-as választások után bekerült két kültag, Vida Ildikó és Halasi Tibor egy év múlva már egy háromszintes, Rózsadomb környéki villát vásárolt, akkor mi a kérdés?)

 

Nem értem, hogy vezető állami poszton valaki miért nem igyekszik rendezni korábbi céges kalandozásait? Ugyanez történt (a vagyonkezelőt felügyelő) Seszták Miklósnál is, aki késői igazmondás helyett félrebeszéléssel és lapunk nevetségessé tételével igyekezett saját korábbi stiklijeit elkenni. Ezt a receptet követi most miniszter, adóhivatali és vagyonkezelő-vezér egyaránt: sunnyog, jelentéktelenít, támad.

Amennyire hihetetlen, annyira nyilvánvaló, hogy a múltbéli csínyeket az érintettek jelenlegi reakciói emelik zaftos közérdekű botránnyá. Döbbenetes, mennyire képtelenek emberi megnyilvánulásokra és válaszaikat milyen mértékben kizárólag a hisztérikus agyközpont szabja meg.

Vida Ildikó a jelek szerint nem tartotta fontosnak a nevével futó fantomcég ügyeit rendezni, és az adóhivatalt sem érdekelte, hogy a bt. nem vall, nem fizet. A jogász Halasi Tibor vezette vagyonkezelő úgy véli, a bt.-nek nem is kellett mérleget leadni, Varga Mihály szerint a cég „egy évig működött”, aztán meg „igazából nem működött” és a bevallásokat ő se hiányolja. Ellenben odamordul, hogy aki ilyesmiket felró, annak célja szerinte kizárólag a lejáratás, az a magyar államot akarja gyengíteni, az adóbeszedést, a költségvetést, az ingyen tankönyveket veszélyeztetni.

Hogy mi van?!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.