galéria megtekintése

Nemkívánatos

0 komment


Szőcs Levente

Az Orbán-kormány kitiltani készül egy szélsőséges román politikust. Nem tudjuk, hogy tervezett-e mostanában magyarországi látogatást Bogdan Diaconu, vagy járt-e valaha a határnak ezen az oldalán. Ha járt is, nagy híre nem kelt. Ellentétben mondjuk a Jobbik vagy a Fidesz politikusainak visszhangos romániai „portyázásai­val”. Nem véletlen a párhuzam: Bogdan Diaconu büntetése aligha más, mint válasz a magyar politikusok kitiltására. Van belőlük egy pár, miközben talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a nem szívesen látott magyar politikusok köre sokkal szélesebb Romániá­ban annál a pár szélsőjobboldalinál, akiket ténylegesen persona non gratának nyilvánítottak.

Bukarestben már az is kiveri a biztosítékot, hogy magyar kormánypolitikusok úgy járnak Romániába – az ő szemszögükből: Erdélybe –, mintha hazamennének, de a „sétálgató” fideszeseknél is jobban zavarja őket, hogy a Jobbik és a körülötte gravitáló félkatonai szervezetek lassan két évtizede építgetik erdélyi szervezeteiket. Nincsenek arra vonatkozó információink, hogy a román hatóságok provokálták volna ki a 2014. márciusi marosvásárhelyi összetűzéseket, mindenesetre kapva kaptak az alkalmon. Szávay István Jobbik-alelnök, Mikola Béla, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi vezetője, az Új Magyar Gárda székelyföldi parancsnoka, Zagyva György Gyula, a HVIM elnöke, Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője azóta sem léphet be Romániába, Toroczkai László, a HVIM alapítója 2013 óta nemkívánatos személy.

Szávay jogorvoslatot kért ugyan, de a jogerős ítélet ugyanazt állapította meg, amivel a román belügyminisztérium a kitiltását indokolta: veszélyezteti az ország közrendjét és biztonságát. Miután a kitiltás lejárt, idén március 8-án újra megpróbált Romániába utazni, de a határőr közölte vele, hogy újabb három évre nemkívánatosnak nyilvánították. Az Orbán-kormány ezúttal diplomáciai lépéseket tett, magyarázatot követelt a román külügyminisztériumtól. Választ nem kapott, vagy ha mégis, azt valamiért nem kürtölte szét.

 

A Jobbik vezetőivel ellentétben Bogdan Diaconunak nem is kell megjátszania a meglepettet. Nem tudunk arról, hogy átjárt volna szervezkedni Kötegyán vagy Méhkerék önállósodásáért, hogy magyarországi fiókot, sejtet, bármit alapított volna. Ha kitiltják, annak nem annyira az ő személyéhez lenne köze, mint inkább a magyarországi belpolitikához. Végre a magyar kormány is kitiltana egy románt… Mellesleg azok is elégtételt érezhetnek majd, akik az utóbbi években felháborodással olvasták a román politikus magyarellenes írásait.

Diaconu túl gyenge ahhoz, hogy igazi ellenség legyen, de eléggé gyakran hangzik el a neve ahhoz, hogy a közvélemény előtt annak tűnjön. Talán éppen ezért nem kellene foglalkozni vele. A főpolgármesterségre pályázó politikusra a bukarestiek három százaléka szavazna, pártjának a támogatása nem mérhető. Programjának lényege, hogy nem szereti a magyarokat. Kapóra jönne neki, ha papírja is lenne róla.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.