galéria megtekintése

Nem hazudik

11 komment


Megyesi Gusztáv

Ha jól látjuk, akkor az utóbbi időben újabb minőségi szintet ugrott a kormánykommunikáció. A múlt héten, példának okáért, Lázár miniszter a szokásos heti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Körmenden migránsok egy csoportja betörte a helyi szakközépis­kola tornatermének ablakát, molesztálta és zaklatta az ott tréningező női kézilabdacsapat tagjait, akiknek aztán abba is kellett hagyniuk az edzést.

Lázár szavait cáfolat követte. ­Ebben nincs semmi meglepő, hiszen Lázár miniszter bejelenté­seit általában cáfolat szokta követni, ám ez esetben a cáfolat nem a bejelentés után hangzott el, hanem vele egy időben. Lázár bejelentésével közel egy időben sajtótájékoztatót tartott Vas megye rendőrfőkapitánya, aki bejelentette, hogy nem zaklatták a migránsok a kézilabdázó lányokat, egyetlen tanú sem igazolta a hírt, mindenki csak az ismerősétől hallotta.

Mint látjuk, végül is egy megyei rendőrfőkapitány élből cáfolta a minisztert, ám kéretik ennek nem nagy jelentőséget tulajdonítani. Egyrészt, mert az Országos Rendőr-főkapitányság híroldaláról, a Police.hu-ról sürgősen eltávolították a Vas megyei főkapitány sajtótájékoztatójáról szóló hírt, így aztán Lázár minisztert nem cáfolta senki, ám ha nincs hírtörlés, másnap Kovács Zoltán kormányszóvivő azzal mentette miniszterét, hogy „ő csak az akkor rendelkezésére álló információk alapján mondta, amit mondott”.

 

Ezzel aztán az is világossá vált, hogy egy miniszter akkor sem hazudik, amikor hazudik, legfeljebb az akkor rendelkezésére álló információk alapján mondja, amit mond. Ezek után el tudunk képzelni olyan tévéműsort, amelyben a kormány részéről egyszerre hangzik el egy állítás és annak mindjárt a cáfolata is, a hazugságon ért minisztert viszont agresszív műsorvezetői rákérdezések és pofavágások helyett elismerő fejbiccentés illeti, hiszen nem hazudott, csak egy fél pillanatig érvényes információt tett közzé.

Ezzel most egyszersmind Kovács szóvivőnek a kormányátlagot messze meghaladó kvalitásait is elismerjük, s bizonyosak vagyunk benne, hogy egyszer majd kommunikációs szakkönyvek főszereplője lesz, akit pályafutása során semmilyen ténnyel nem lehetett zavarba hozni. És ez így igaz. Legutóbb a szó­vivő Kálmán Olga műsorában vendégeskedett, ahol Matolcsy jegybankelnök családcentrikus közpénzkezelését kellett megvédenie, amit a kormánypártok törvényben még titkosítottak is. Erre utalt Kálmán Olga, amikor azt mondta Kovács szóvivőnek: Önök ezt megpróbálták eltitkolni.
Mire a szóvivő: De sikerült?

Zseniális visszakérdezés. A honi belpolitikai televíziózás megismételhetetlen pillanata. Az már igaz, hogy a kormány meg a parlamentje el akarta titkolni hétszázmillió forint átjátszását, de hát nem sikerült eltitkolnia, tehát akkor mi itt a baj. Van itt velünk szemben egy bank, amelyet reggel ki akartunk rabolni, de sajnos nyakon csíptek bennünket, aztán, persze, szabadon engedtek, hiszen nem történt semmi.

Aki élő műsorban, ártatlan képpel ilyeneket tud mondani, az egyszer még akár vallási révületbe is taszíthatja a népességet. Ezt azért mondjuk így, mert az utóbbi időben Kovács szóvivő egyébként is annyira belemerült a migráns terroristák elleni harcba, hogy már kezdett külsőleg a fiatal Omár mollához hasonlítani. Az az ember viszont, aki arra alapozza pártja rendíthetetlen jó hírnevét, hogy Magyarországon csak minden tizedik ember tudja, hogy mik azok az MNB-alapítványok, és nem is hallott Matolcsy ügyeiről, sokkal magasabb hivatalok betöltésére hivatott, mi pedig meg fogjuk őt érdemelni.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.