galéria megtekintése

Nem fogunk fázni

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 06. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Két nappal az ukrajnai parlamenti választások előtt a kijevi sajtó azt jelentette, hogy a lakások 60 százalékában nincs fűtés. Ekkor hét fokot mértek. És a távfűtés híján az emberek már hozzászoktak ahhoz, hogy nagykabátban, de legalábbis dzsekiben bújnak este ágyba.

Ukrajna június közepe óta egy szemernyi gázt sem kapott a Gazpromtól. Helyette inkább ultimátumot, mely nemcsak neki, hanem fél Európának szólt. Az oroszok – amiképp előtte 2006-ban és 2008/2009 telén is – készen álltak arra, hogy félig vagy egészen elzárják a gázcsapokat, ha Ukrajna nem fizeti ki az általa 2013 majd 2014 két-két hónapjában elfogyasztott gázt. A riasztólövés hangja Brüsszelig hallatszott, mivel Európa földgázigényének 30 százalékát a Gazprom fedezi, s ennek fele az ukrajnai gázvezetékeken át érkezik nyugatra. Az unió „eddig nem ismert szintű” anyagi támogatást ígért az ukránoknak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig megnyitott egy 17 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet, hogy tudjanak fizetni.

Öt nappal a választások után uniós közvetítéssel létre is jött a megállapodás a Gazprom és az ukrán Naftogaz között. (Barroso: „Immár nincs ok arra, hogy az európaiak ezen a télen fázzanak”.) A Naftogaz már ki is fizetett vagy másfél milliárd dollárt orosz partnerének, melyhez azonban – a novemberre rendelt gázért – nyomban hozzá kell tennie 760 milliót. A teljes tartozás második részletét (1,65 milliárd) január 1-jéig kell törleszteni.

 

Cserébe a Naftogaz megkapta azt az ezer köbméterenként járó 100 dolláros árcsökkentést, amit a Gazprom a legjobb partnereinek (Finnország, Magyarország, Ausztria, Németország, Franciaország) nyújt. Ilyenformán az oroszokkal lényegében hadban álló Ukrajna a 378 dolláros (jövő tavaszig 365 dolláros) árral bekerült a kedvezményezettek közé. Ezek (ha magunkat nem számítjuk) Európa gazdagabb országai közé tartoznak, miközben a szegényebb kelet-közép-európaiak (a baltiak, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Románia, Bulgária) 400, sőt 475 dollár fölött fizettek tavaly a Gazpromnak.

A Gazprom persze nem szamaritánus vállalkozás.Most pedig az egyik fő kárvallottja a földgáz iránti csökkenő keresletnek, az olajár zuhanásának, de leginkább az Oroszországot sújtó szankcióknak (a részvényeiket nem vásárolják, hosszabb távú finanszírozáshoz nem jut a piacokon). Minden pénzre szüksége van. Ezért volt kegyes Ukrajnához.

Ez utóbbi gazdasági válsága közismert. Hatalmas adósság, fizetésimérleg-hiány, 17 százalékos infláció – hogy csak néhány említtessék. Az a négymilliárd dollár, amelyet kifizetni kénytelen, elviszi a nemzeti bankjában (az IMF által is) felhizlalt csekély valutatartalék egynegyedét.

Jövő márciusig viszonylagos csend lesz. De utána miből fizetnek az ukránok? – ezt kérdi mindenki. Kizárt, hogy ha a kelet-ukrajnai polgárháborúra nem születik megoldás (mely figyelembe veszi a Donyec-medence orosz autonómiaigényét is), akkor az oroszok kíméletesek legyenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.