galéria megtekintése

Nem értjük a tréfát

10 komment


Megyesi Gusztáv

Elnézést kért Stigelmaier Józsefné veszprémi képviselőnő, mert legutóbb azzal kommentált egy migránsokra vonatkozó épületes megjegyzést a Facebookon, hogy a maga részéről biztos, ami biztos alapon hátramenetben is áthajtana kamionnal a menekülteken.

Ma már persze nincs ennek különösebb hírértéke; legutóbb Bencsik András, lovagkereszt érdemrenddel kitüntetett főszerkesztőt szembesítette Farkasházy Tivadar az ATV-ben egy korábbi vezércikkével, amelynek a mondandója szerint a Heti Hetes néhány szereplőjét nemzeti kommandó által ki kellene végezni, hogy egy-két áruló látványos büntetése megfélemlítse a nemzettagadó elitet. Mire a főszerkesztő azt felelte, hogy ez csak irónia volt, amiért nem fogja szégyellni magát.

Stigelmaiernét ugyan nem szembesítette senki korábbi ironikus megnyilvánulásaival, ő csak felment egy Jeddi Árpád Levente nevű ember Facebook-oldalára, ahol a következő viccet olvasta: „Mi tetszik a migránson? A Scania-féknyom." Legyünk őszinték: egy ennyire jó vicc olvastán nem éreznénk-e mi is belső késztetést, hogy ezt a remek tréfát a magunk megszokott szellemes módján, már-már intellektuális szférákba emelkedve megfejeljük egy újabb poénnal? Főleg, hogy nagy a kihívás, hiszen a viccet elsütő úriembert korábban már megismerhette az ország, amikor Calais-nál a menekültekre húzta kamionja kormányát, s erről még videót is feltett a netre; nem akárki tehát az illető.

 

Ilyen ziccert nem szívesen hagy ki az ember. Lehet, hogy ez sokaknak furcsa, de vegyük már észre, hogy a mai szélsőjobbot és pláne a még szélsőbbet az ilyen tréfák nevettetik meg. Régen a tortadobálás volt efféle körökben a humor netovábbja, a jégen való seggre esés már intellektuális humornak számított, ma már viszont a gépjármű alatt fekvő migráns a humorforrás, amivel nem azt akarjuk mondani, hogy pár év, és a cigányok elleni sorozatgyilkosság mindössze beugratásnak minősül majd, csupán azt, hogy annyi minden mással együtt új tartalmat nyer az irónia, a humor, a tréfa is.

Jól írja Stigelmaierné: nem gondolta volna, hogy sokan félreértik a viccét. Igaza van, hiszen az a mondat, hogy „én még hátramenetet is kapcsolnék", valójában mély humanizmusról árulkodik, amennyiben a sok keserűséget megért magyarságot meg akarja nevettetni, hadd legyen végre kilátástalanságukban is egy jó napjuk. Azzal pedig maximálisan egyetértünk, hogy Stigelmaier­né az elnézést kérő bejegyzésében „visszautasít minden olyan becsmérlő és fenyegető, nyílt és privát üzenetet, amit ő és családja kapott a DK aktivistáitól", tudniillik az tényleg kultúrbotrány, hogy az ember elsüt egy viccet, ezek meg beindulnak, s még nekik áll feljebb. Ráadásul annak a DK-nak áll feljebb, amelynek az a Gyurcsány Ferenc az elnöke, aki annak idején minden emberi normát túllépve öregecskedő feleségekről beszélt egy tévéműsorban.

Mi mégis csalódottak vagyunk. A magunk részéről sokkal keményebb viszonválaszra számítottunk. Hogy most hirtelenjében csak Stigelma­ierné eszmetársának, az ötös számú párttagkönyv tulajdonosának egyik vitazáróját idézzük mint követendő példát: „Ez egy sült bunkó, barom proli. Zagyva Gyula ma nagyjából annyit érdemelne, hogy valaki rongyosra verje a pofáját." Nagyjából ez volna az elvárható stílus és tartalom, s ha Stigelmaierné csak egy csöppet előrelátó, a bejegyzését sürgősen beépíti pártja helyi cselekvési programjába. Fel fognak rá figyelni magasabb helyeken, s nem marad el tán még a lovagkereszt sem, hiszen az a pár soros komment egész életműnek is felfogható.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.