galéria megtekintése

Nem amerikai cipőpucoló!

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 27. számában
jelent meg.

Takács Ferenc

A Népszabadság március 7-i számában (Korrupt, hazudik és lop is) Gombár Csaba írja a „milliárdos gázszerelő” története kapcsán: „Ha minden szó igaz is, ami a felcsúti polgármester meggazdagodásával kapcsolatban (…) vádként évek óta elhangzik, fölöttébb disszonáns az illető eredeti foglalkozásának örökös felemlegetése. Miért teszi évek óta számos ellenzéki baloldali, liberális szerző groteszken nevetségessé már azt a feltételezést is, hogy egy szerelő nagy sikerű, gazdag emberré válhat?” Majd a milliomossá váló amerikai cipőtisztító fiú példáját hozza fel, a pártjára áll, és a társadalmi esélyegyenlőségre való süketséget, lenézést hallja ki a „milliárdos gázszerelő” fordulatból, s a cikke végén, mint végső konklúziót, leírja: „…csak vakvágány a gázszerelőség emlegetése”.

Már a szocializmusban általános gyakorlat volt, hogy a „maszekok” (kisiparosok) és a gmk-sok dotálása gyakran zsebből zsebre történt, s ez a kör a váltás után jelentősen bővült a kereskedőkkel. Ki ne ismerné ezt: számlával X összeg plusz áfa, nélküle X plusz áfa fele, de sokszor ezt a „felet” sem kapta meg a vevő. A csaknem általános gyakorlatból hasznot húzók minden közösségben az átlagnál jobban éltek, de – elenyésző kivételtől eltekintve – nem voltak milliárdosok. Ilyen volt, így élt a felcsúti gázszerelő is, amíg 2010 után, szinte máról holnapra a „szerencse” igencsak mellé szegődött.

Vagyis csak abban hasonló az esete az amerikai cipőpucolóhoz, hogy ő is milliárdos lett. Az irdatlan vagyonhoz vezető út azonban merőben más – s ezt nem veszi figyelembe Gombár Csaba, amikor nagyvonalúan elmarasztal, kritizál. Az egyik út hosszú volt, sok küzdelem, ész, ügyesség, leleményesség és szerencse kellett hozzá. Nem segítette az USA elnöke és klientúrája, pártja – önmaga csinálta. A másik út sima volt, rendkívül rövid, a gondot legfeljebb a kritikák, támadások adták-adják, s persze az a folyamatos kérdés: „Mibe, hová fektessem be az ölembe hullott vagyont?”

 

Számosan meggazdagodtak az elmúlt 25 évben e hazában, ki az állami vagyon privatizációja, ki az állami apparátusban való részvétele, ki tehetsége, szorgalma és szerencséje révén. De a gázszerelő példája egyedüli! S nem azért, mert „gázszerelő”, azaz nem diplomás. A hihetetlen gyorsasággal történő hihetetlen meggazdagodása nem egyszerűen korrupció. Olyan elképesztő eseménysor, jelenség van a „milliárdos gázszerelő” mögött, amilyen hazánkban még nem volt. Egy korszak történéseinek, az azt uraló párt, illetve vezetői hihetetlenül pofátlan tevékenységének jellemzője, és így annak örök szinonimájává vált.

Még egy észrevétel. Gombár Csaba cikkét olvasva eszembe jutott az ötvenes évekbeli gyerekkorom, amikor többször hallottam: „Az úr az urizál!” Azóta is sokszor szembesültem hasonló kijelentésekkel, sőt elképesztően lenéző véleményekkel is, miszerint „Többre is telhetett volna neki!” Az emberek elvárnak egy bizonyos „szintet” a náluknál gazdagabbnak látott-hitt egyénektől. Így a többség a milliós óravásárlásokon, az ausztráliai „kiruccanáson”, vagyis az „urizálásokon” nem háborodott fel, mert tudták, havi többmilliós hivatalos jövedelmük erre lehetőséget ad. (A százmilliós lakásvételek ügye már más.) A hihetetlen sebességgel egekbe szökő, csaknem felfoghatatlan gyarapodásra nem egyszerűen irigyek – azt vérlázítónak tartják. Azt hiszem, a „milliárdos gázszerelő” kitétel egy kor jellemzője marad, jogosan.

A szerző nyugdíjas lapszerkesztő

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.