galéria megtekintése

Nem a gazdaság, te buta

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

A gazdaság, te buta! A jelmondatot 1992-ben faragta a Bill Clinton elnökválasztási kampányát vezető James Carville, és annyira megtetszett neki, hogy ki is rakta az asztala fölé. Ha valamelyik munkatársa a mondanivalóról kérdezte, csak felmutatott a falra.

A történetet azóta sokszor idézték annak érzékeltetésére, hogy a választásokat végül is a gazdasági helyzet dönti el, ha a dolgok rosszul állnak, az emberek leváltják a kormányon lévőket, ha meg a többség elégedett a fizetésével, akkor megszavazzák a folytatást.

Carville lenne az első, aki rámutatna, hogy ez kapitális tévedés! Először is ott van a kifáradásfaktor: előbb-utóbb minden politikusi garnitúra elveszíti – ha egyáltalán volt neki – a szellemi muníciót, ráégnek a kisebb-nagyobb kudarcok, túl soknak vagy túl kevésnek bizonyul a változás, az emberek pedig olykor egyszerűen új, botránymentes arcokat akarnak látni. Az is lehet, hogy jön valami válság vagy a vetélytársak közül kiemelkedik egy különösen tehetséges kihívó.

De a legnagyobb probléma a gazdaság mindent eldöntő választási szerepével kapcsolatban az, hogy a szlogen még a legjobb esetben is csak a viszonylag azonos politikai-gazdasági nyelven beszélő politikai erők között érvényes. Amelyek közül egyik sem hazudja le a csillagokat az égről, illetve nem ígér gátlástalanul, a tömegeket megtévesztő, eleve teljesíthetetlen dolgokat.

 

Itt a magyarázata annak, miért nem szavaztak a lengyelek az elmúlt nyolc évben megbízhatónak és gazdaságilag eredményesnek bizonyult jobbközép politikára. Az eddig kormányzó Polgári Platform belefutott néhány látványos botrányba, legjobb embere, Donald Tusk elment Brüsszelbe a tanácsot vezetni, a radikális Jog és Igazság pedig olyan populista ígéretcunamit zúdított Lengyelországra, hogy abba bárki beleremegett volna.

Ráadásul éppen jött a menekültválság, amelyhez ugyan Lengyelországnak nincs közvetlen köze, de az indulatokat éppen úgy fel lehet vele korbácsolni, mint a balkáni útvonalon fekvő államok némelyikében. A nagy hitelminősítők azonnal figyelmeztettek, hogy némely gazdasági ígéret megvalósítása lelassíthatja a 2002 óta mindig az EU-átlag feletti növekedést, márpedig akkor rontani fognak Lengyelország befektetői besorolásán.

A nyugdíjkorhatár leszállítása a mostani 67 évről, a második gyerektől járó megemelt családi pótlék vagy a szénbányászat állami dotálása mind vinni fogja a pénzt, új bevételi források pedig nemigen látszanak. A néhány éve még nagyon sokat ígérőnek tartott palagázmezők kiaknázása például lekerült a napirendről – a geológiai eredmények sem túl jók, és az alacsony világpiaci olajár sem kedvez a szénhidrogén-befektetéseknek.

Ewa Kopacz búcsúzó kormányán most az sem segített, hogy a lengyelek a XVI. század óta nem voltak olyan közel a nyugati jóléthez, mint most: fizetésük az eurózóna átlagának 65 százaléka. Az, hogy ezúttal nem a gazdaság volt a legfontosabb a választók számára, még nem jelenti azt, hogy legközelebb is így lesz.Ha Beata Szydlo nem őrzi meg az eddigi eredményeket, újra életbe lép Carville tétele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.