galéria megtekintése

Négymillióan

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 21. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Képzeljük el, hogy az egyik, hazánkkal szomszédos országban háború dúl már öt éve. A határokon át folyamatosan özönlenek a menekültek.

Annyian vannak, hogy az országban 10 helyett már 13 millióan vagyunk. Ez történik most Jordániában: a lakosság több mint egyötöde szíriai menekült. A konfliktus kezdetekor Jordánia megnyitotta kapuit előttük, és eddig 1,4 millióan érkeztek a sivatagi királyságba. A Szíriából elmenekült négymillió ember közel harmada.

Eleinte családtagok, barátok fogadták be őket, hiszen a két ország lakossága a határ közelében kulturálisan és nyelvileg is közel áll egymáshoz. A szírek többsége ma is a helyiekkel együtt él, csak körülbelül százezren tengődnek menekülttáborokban. Jogosultak egészségügyi ellátásra, és a gyerekeiket jordán iskolákba küldhetik, de munkát legálisan csak nagyon kevesen vállalhatnak. Így jelentős részük a nemzetközi szervezetektől kapott segélyekből tud enni adni a gyerekeinek.

Az így-úgy működő modell az elmúlt egy évben összeomlott. A jordán lakosság már nem vendégként, hanem menekültként tekint a Szíriából érkezettekre, és egyre jobban aggódik amiatt, hogy a jövevények elveszik a munkájukat, illetve a gyerekek egyre zsúfoltabb iskolákba kényszerülnek. A közhangulat kezd a menekültek ellen fordulni. A monarchia tavaly ősszel csendben fel is hagyott a nyitott ajtók politikájával, illetve egyre több bürokratikus akadállyal próbálja elvenni a náluk élő menekültek kedvét a maradástól.

 

Ezzel egy időben a nemzetközi közösség is egyre kevesebb pénzt juttat az ENSZ azon programjának, amely a szír menekülteket élelmezi. Az ENSZ a nyáron 211 ezer Jordániában élő szír menekült élelmiszertámogatását csökkentette drasztikusan, szeptemberben 233 ezer embertől teljesen megvonták a segélyt.

A BBC szerint munka és étel hiányában sokan annyira elkeseredtek, hogy visszaindulnak Szíriába. Többségüknek nincs pénze arra, hogy megfizesse az embercsempészeket, és Európa felé induljon. Inkább a háborút választják. A még otthon maradottak viszont látják, hogy már Jordániában és Libanonban sem fogadják őket tárt karokkal, ezért a tehetősebbek repülőjegyet vesznek Törökországba – ahová vízum nélkül beléphetnek –, majd onnan indulnak Európa felé.

Európának, illetve a nyugati világnak átgondolt és összehangolt választ kellene adnia a közel-keleti válságra és a menekülthullámra, ám úgy tűnik, erre még az sem ébresztette őket rá, hogy a szíriai konfliktus elérte a schengeni határokat.

A kerítésépítés és a menekültek néhány tíz kilométerrel arrébb terelése nem megoldás, csak politikai haszonszerzési kísérlet. Jordániából nézve nevetségesnek tűnik még az is, amikor az Európai Unió vezetői 40 vagy 160 ezer menekült egymás közötti elosztásáról tárgyalnak hónapokon át, és már a nemzetközi szervezeteknek küldött pénzösszeg emelése sem lesz elég. Ám cselekedni kell, mert Jordánia és Libanon éppen összeroppan a menekülthullám súlya alatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.