galéria megtekintése

Negyedmosoly

1 komment

Tibor Tamás

A magyar futball jócskán megcsappant szurkolótáborát okkal derítette jókedvre labdarúgó-válogatottunk kijutása az idei kontinensvetélkedőre. Véget ért a negyvennégy éves böjt. 1972-ben a 32 induló közül a negyedikek lettünk, most az 53 nevezőből – egyelőre – a legjobb huszonnégybe kerültünk be. Egykoron a 12,5%-ra szűkült elit tagjai voltunk, jelenleg – remélhetőleg csak átmenetileg – a 45%-os tartományban vagyunk. Hasonló szereplésről tehát csak akkor beszélhetünk majd, ha legalább a legjobb nyolcba verekedjük be magunkat. Ezért is szimpatikus a játékosaink, a kapitány és a szövetség visszafogottsága. Van is mire szerénynek lenni, hisz a Fortuna-faktor markáns jelenléte tagadhatatlan. Ritkaság hét szerzett góllal tizenhat pontot begyűjteni, s ritkaság az ilyen mélyen repülő csoportfavorit (Görögország).

Klubcsapataink a szokásos betlit produkálták a nemzetközi kupaselejtezőkben. Az évtizedes „akadémiázás" sem termett gyümölcsöt. Korosztályos utánpótlás-válogatottjaink akár sportágat válthatnának. Hiába ömlenek évek óta az adófizetők számolatlan milliárdjai a hazai fociba. Elképesztő, hogy elvileg üzleti alapon működő klubjaink a példátlan mértékű közvetlen és közvetett állami támogatás ellenére súlyosan veszteségesek, a nemzet­közi porondon pedig totálisan eredménytelenek. A hazai bérszínvonalhoz képest botrányosan túlfizetett játékosokkal, vezetőedzőkkel üzemelő első és másodosztály által indukált jegyvásárlások évente összesen nem érik el az ötszázezret. Az Operába is több belépőt adnak el többszörös áron.. A 230 férőhelyes Radnóti színház előadá­saira szezononként több mint ötvenezren vesznek jegyet. A nemsokára akár ötezer szurkolót is befogadó MTK-stadionban fellépő csapat eddig ennek a felét sem érte el.

Többnyire ugyanazok vannak jelen a meccseken. Nem hiszem, hogy nagyot tévedek, ha az átfedést legalább 80 százalékosra becsülöm. Ezt úgyis bemutathatom, hogy a 12,5 milliárdért felhúzott húszezres debreceni stadiont lényegében ötezer embernek építették évi 15-20 alkalomra. A cívisvárosban a Csokonai színház alig ötszáz férőhelyes nézőtérrel, évi 355 előadással 93 ezres jegyeladást könyvelhet el. Felcsúton, Mezőkövesden, Kisvárdán már nincs is mivel összevetni a stadiont.
Vak tyúk is talál szemet! Az FTC stadionjának felhúzása tényleg indokolt volt. A kiválóan megtervezett, jó helyre, színvonalasan megépített létesítmény tartósan megfelelne a klub és a válogatott igényeinek. Azt azért itt se feledjük, hogy eddig kapacitásának harmadát sem használták ki a Fradi szurkolói. Annak a csapatnak is nagyon sokat kell még tennie azért, hogy elérje az 1850 férőhelyes, összehasonlíthatatlanul szerényebb költségvetésű Fővárosi Nagycirkusz 350 ezres éves látogatottságát.

 
Marabu rajza / Népszabadság

De nincs vége az arénák szaporításának. 2020-ra állnia kell Budapesten a százmilliárd alatt nem megúszható központi labdarúgó-­stadionnak, hisz házigazdái leszünk a kontinensbajnokság egyik csoportkörének. Ne engem kérdezzenek az ezután várható kihasználtság mértékéről és a fenntartás költségeiről. Rémálmaimban pedig egy olimpiai és egy várbeli stadion körvonalai is felsejlenek...

Összegzésként: jó esetben ­20-30 ezer rendszeresen meccsre járó embernek építünk, bővítünk százmilliárdokért stadionokat. Többségében olyan kluboknak, amelyek működésének hatékonysága a gőzgépekét sem éri el. Ahelyett, hogy – és itt sok mindent sorolhatnék, de hadd legyek elfogult – testne­velő tanár, labdarúgó-szakedző kollégáim életét könnyítenék meg egy kicsit.

20-30 ezer rendszeresen meccsre járó embernek építünk, bővítünk százmilliárdokért stadionokat. Olyan kluboknak, amelyek működésének hatékonysága a gőzgépekét sem éri el.

A szerző az Országos Sporthivatal volt elnöke

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.