galéria megtekintése

Ne legyen üzlet egyháznak lenni!

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 17. számában
jelent meg.

Népszabadság

Három a magyar igazság, harmadjára bukott nagyot Strasbourgban az egyházi törvény, Semjén Zsolt pártjának kodifikációs remekműve. Jön még negyedik forduló is, amelyben a törvény által elmeszelt kisegyházak alkudoznak egy jó nagyot a kormánnyal, hogy mennyi bevételkiesést szenvedtek el a törvény miatt, s most mennyi kártérítés jár nekik emiatt a költségvetésből. Milliárdokról van szó. Hírek szerint Iványi Gábor egyházának, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek egymagának 1,4 milliárd (vagy akár 2 milliárd) jár.

Ha jár, hát jár, kapják meg, nem sajnálom tőlük. De az egyházak jogi-pénzügyi szabályozása tekintetében nemcsak Semjén Zsolték fércműve vérzik sok sebből, hanem jócskán vérzett már a korábbi törvény is. Szóval: nem arról van szó, hogy Orbánék elrontottak valami jót, s most elegendő lenne a rontást hatályon kívül helyezni, és visszatérni a hajdani jóhoz.

Ugyanis az sem volt jó. Nehéz ugyanis belátni, hogy egy bíróság a parlamentnél érezhetően jobban tudná eldönteni, hogy az állampolgárok melyik önkéntes egyesülése minősülhet egyháznak, s melyik csupán egyesületnek. Teológiai, filozófiai, szociológiai kérdések finom elemzésére a bíróságok sem alkalmasak – az ő területük a jog, az egyháznak lenni vagy nem lenni kérdés pedig csak igen kis részben jogi természetű.

 

A bíróságok nem voltak rá képesek, hogy gátat vessenek a bizniszegyházak elszaporodásának, amelyek csak az egyházi státussal együtt járó anyagi jellegű kedvezmények érdekében minősítették magukat egyházaknak. Láthatóan Semjénék míves új törvénye és az ezt alkalmazó parlament sem képes rá, hogy biztos kézzel elválassza az ocsút a tiszta búzától, a bizniszegyházakat a valódi egyházaktól. Nagy vonalakban az mondható el, hogy bíróságok sok ocsúszemet is a tiszta búza vékájába tettek, a parlamenti gyakorlatban pedig inkább jobb sorsra érdemes búzaszemek kerültek az ocsú közé.

Úgy látszik, nehéz kitalálni olyan szabályozást, amellyel ez a szétválasztás megbízhatóan elvégezhető. De szükségtelen is törekedni rá. Elvégzi ezt maga az élet, ha nem lesz biznisz egyháznak lenni. Ha az egyházi státus nem jár anyagi előnyökkel, semmilyen emberi szövetkezésnek nem jut majd eszébe egyháznak láttatni magát, ha valójában nem az.

A tényleges egyházak pedig foglalkozzanak alapvető tevékenységükkel, a hitélettel. A hívők pedig, akik igénybe veszik az egyházak hitéleti szolgáltatását, tartsák el az egyházukat. Perselypénzzel, adományokkal. Ezekhez a bevételekhez csatlakozhat még az szja egy százaléka, kivetítve az szja-t nem fizető népességre az egyházakat támogató szja-fizetők arányát – a nem adózók helyett az állami költségvetés fizessen az egyházaknak, s azok költsék ezt a bevételt kizárólag hitéleti tevékenységre.

Bármely más tevékenység (iskolafenntartás, idősek otthona stb.) tekintetében érvényesüljön a versenysemlegesség, az egyházak részesüljenek ugyanolyan elbánásban, mint az adott tevékenységre létesült egyéb szervezetek – magánvállalkozások, önkormányzati cégek stb. Tehát: egy egyházi tulajdonban és működtetésben levő iskola, idősek otthona az egyházi tulajdonlás/működtetés okán ne részesüljön egyetlen fillérnyi többlettámogatásban sem egy magánkézben levő, önkormányzati kezelésű vagy állami működtetésű iskolához képest. Ezzel egyszersmind meg lehetne fékezni az olyan mostanában megkezdődő, felettébb kétséges (és nagy valószínűség szerint közép- és hosszú távú komoly kockázatokkal járó) folyamatokat is, mint amilyen az iszlám szellemiségű iskolák szaporodása Észak-Magyarországon.

Ha eltűnnek az egyházi státussal járó adózási stb. előnyök, nem lesz szükség sem parlamenti, sem bírósági szűrésre. Ha nem lesz biznisz egyháznak lenni, nem lesznek bizniszegyházak!

Benczik Vilmos ny. főiskolai tanár

                                                                         ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.