galéria megtekintése

Naiv madár

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 02. számában
jelent meg.


Lakner Zoltán
Népszabadság

Néhány embernek igazán nem ártana, ha alaposan megbántanák őket. Z. a buszmegállóban állt egy tavaszi estén, amikor erre a következtetésre jutott. Előzőleg próbálta eltalálni, melyik irányba kellene hazaindulni, bár nem egy eltévedős típus, szóval emiatt azért különösebben nem aggódott. Azon már inkább, hogy tulajdonképpen mit is keres itt. Hóna alatt az ingyen tartott előadásért kapott albummal, benne egy naiv festő műveivel. Komolyan, mintha egy ká európai Woody Allen-filmben, egy gyengébbikben szerepelne.

A naiv festővel végül is nem lenne baj, szívesen adták, és ő legalább a saját ügyeihez keverte a... festéket. Nem is biztos, hogy kell ennél több: megtalálni a saját ügyet. Jobb, mint sokadjára borongani egy borús jövőjű politikai irányzat sorsán, konstruktívnak mutatkozni a kilátástalanságban, szép mondatokat kanyarítani arról, mi miért nincs. Hát ez sehogyan sem akar üggyé összeállni. Pláne sajáttá.

És még a könyvet is cipelheti. A busz meg már öt perce jön hét perc múlva, a visszaszámláló folyton visszaugrik a kijelzőn. Kortünet. Persze lehetne rosszabb. Lehetne, hogy egyszer ne az legyen a perspektíva, hogy lehetne rosszabb is?

 

Valahol itt kanyarodott arra, hogy nem is kell mindenkivel jóban lenni. Némelyekre nagyon is ráférne, hogy alaposan megbántsák őket. Végre valahára. Kimondani, hogy ez az egész igenis miattuk kínos, tőlük nem lesz jobb.

Ha csak az beszél nyíltan, aki már kiszorult, s csakis indulatból, netán a pohár fenekéről tud szólni, akkor nem is fog történni semmi.

Lassan tíz perc telik az eredeti hétből, és még mindig volt négy perc a busz érkezéséig. Az idő telik, de nem múlik. Négy perc, az körülbelül annyi, mint a reklámszünet egy késő esti beszélgetős műsorban. Üzleti szempontból a program legfontosabb része. Z. sose szerette ezt a holtsávot, mert most vagy adásban beszélgetünk, vagy helyette. Csevegni arról, amiről amúgy is beszélünk, hát ennek nincs semmi értelme. A reklámszüneti smúzolás elől azonban nincs hova bújni: kimenni nincs idő, álorrfújással lehet próbálkozni, de attól lejön a smink, a frissen újratöltött poharat se lehet egyből kiinni, mert nem marad víz a következő huszonnégy percre.

Ám jó néhány évvel ezelőtt volt azért egy kivételes négy perc. A legtekintélyesebb meghívott, fontosságának tudatában, az adásszünetben is magánál tartotta a szót. Közismerten megfontolt stílusában továbbfűzte a reklám előtti gondolatát, s pontosan a kamerák kikapcsolása pillanatától fejtegetni kezdte, hogy az ellenzék meg az európai értékek, és a kormány meg a diktatórikus hajlamok, hogy ez persze mind igaz. De a dolog a gyakorlatban mégiscsak arról szól, fűzte tovább, hogy Merkel egyetlen magyar ellenzéki vezető telefonszámát se tudja, azzal főz hát, ami van: a kormánnyal. Nem beszélve arról, hogy minden kormányzati botrány mélyére ásva találunk egy érintett ellenzékit. Teljesen nyomdakész előadás volt, ami pontosan négy perc elteltével véget ért. Ismét élő adás, vissza lehetett térni az európai értékekhez és a kormány diktatórikus hajlamaihoz. A maradék huszonnégy perc értelmét vesztette, amiről a néző a világon semmit sem tudott.

Ami azt illeti, lehet, hogy huszonnégy év vesztette el az értelmét.

Lám, mi mindenre elég négy perc. Talán a ménkű busznak is elég lehetne arra, hogy végre erre guruljon és hazavigye. Otthon majd eldönti, hogy a festő a naivabb vagy ő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.