galéria megtekintése

Nagypapa barackjai

2 komment


Doros Judit

Engem innét csak lábbal előrefelé visztek ki – ezt mondogatta mindig a nagymama, amikor fia és a menye nógatták, költözzön hozzájuk. Nyolcvanévesen ne maradjon egyedül abban a házban, ahol nagypapa sétabotja még ugyanott állt, ahová húsz évvel ezelőtt letette, mielőtt elindult volna sárgabarackért a falu széli szőlőbe. A csemege kecskecsecsű meg a bornak való kékfrankos mellett bőven volt ott dió, szilva, meggy, meg az errefelé büszkének hívott egres is. Ezen gyerekként sokszor töprengett: vajon miért hívják náluk büszkének az egrest. Később, amikor a magyar nyelv közelebb engedte őt magához, már tudott párhuzamot vonni a büszke és a piszke között, de még mindig élvezetesebben találta a „büszke piszke" kifejezést, mint a hivatalos egrest.

Nagypapa sokáig nem jött, nem hozta a barackokat, pedig ott álltak már a bordó vasfazékban a kiforrázott üvegek, kicakkozva sorakoztak az asztalon a zsírpapírból vágott körök, s a vékony madzagot is előkészítették, amivel körbetekerik majd a fedelet. Elővették a kis cserépedényt is, amibe a barackmagokat gyűjtik, s onnan terítik szét a hosszú faszárítóra. Ősszel reggelente feltörnek hármat-négyet a kupica diópálinka mellé, nem tudván akkoriban semmi tudományosat annak áldásos hatásáról.

Nagypapát a szomszéd telektulajdonos találta meg, arccal az árokba dőlve, biciklije mellett egy rafiaszatyornyi szétgurult sárgabarackkal. – A ganéj ember, biztos bikadiót lopni járt arrafelé – emlegette még évekig a nagymama, mintha nem lett volna mindegy, hogy egy utolsó lator vagy egy szent ember lel rá a halott nagypapára, akinek sétabotját onnantól kezdve egyetlen centiméternyit sem lehetett odébb pakolni a kétemberesből egyemberessé lett falusi házban. Magára hagyni meg pláne nem. Egészen addig, míg a „fiatalok" rá nem vették mégis, hogy legalább próbaképp, kicsi belekóstolásul töltsön el náluk egy teljes hetet, ne csak karácsony délutánján üldögéljen ott a zöld cserépkályha mellett.

 

Szerda este sárgabarackot készült lekvárrá főzni az asszony. Nagymama azóta a szomorú nap óta nem tett ilyet. Húsz éve még a szótárából is kiiktatta a hamvas gyümölcs nevét, mert hittel hitte, ha nem indul el akkor értük a nagypapa, még ma is együtt ébrednének reggelente.

Ült a konyhaasztal sarkánál, előtte egy bögre felvizezett vörösbor, s nézte, ahogy a másik nő nekikészülődik. A mosogatógépbe tette az üvegeket, majd a gőzölgő csöbröket a biztonság kedvéért még a mikróban is megfuttatta pár percre. Aztán vizet tett fel főni, s mikor rotyogott, tésztaszűrővel belemerítette a barackokat. Még forrón, az ujját fujkálva letépdeste a héjukat, s kinyomkodta belőlük a magokat, amiket aztán egy mozdulattal újságpapírra halmozott, s azonnal a kukába dobott. Nagymama ennek láttán halkan felszisszent, de nem szólt, csak még jobban megfeszítette a hátát, s még sűrűbb lett körülötte a csend. Így nézte végig, figyelmesen, amint a nő három az egyben tartósítóval megrottyantotta a dzsemet, üvegekbe töltötte, majd rögtön fejtetőre állította a teli csuprokat.

Vasárnap aztán visszavitték őt a falusi házba, a nagypapa sétabotja mellé. Nem kérdezték, jön-e máskor, jön-e végleg. S úgy tettek, mintha nem látták volna, ahogy szerda éjjel nagymama a kukából kiszedi az újságpapírba csomagolt barackmagokat, s gondosan eldugja őket a bőröndje legmélyére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.