galéria megtekintése

Muskátlis ablakok

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 31. számában
jelent meg.


Aczél Endre

Van már másfél évtizede is annak, hogy Corax, a zseniális szerb karikaturista közreadott egy rajzot, melyen a Milosevics házaspár bámul ki nagy elégedettséggel egy muskátlis ablakon. A képaláírás ezt mondta: Itt van Szerbia. Külföldön nem nagyon értették az üzenetet, odahaza annál inkább. Tudniillik a kérdéses időben a hajdan mindenható elnöknek akkora hatalma, befolyása maradt országa fölött, mint az a kis ház, rajta a muskátlis ablakkal. A többi elpárolgott, de Milosevics úgy érezte, ami az övé, az voltaképp azonos Szerbiával.

Corax ma megrajzolhatná Bassár el-Aszadot és nejét, hasonló pózban. Merthogy Damaszkuszban, Aleppóban, Latakiában és néhány más városban vannak még muskátlis ablakok, de az Aszad-rendszer tisztviselői és katonái az országnak immár csak egyhatodát (derűsebb becslések szerint ötödét) ellenőrzik, a többin számos, egymással nem egyetértő ellenzéki milícia, s velük együtt – pontosabban ellenükre – fél tucat iszlamista terrorszervezet uralkodik. Lő, rombol és gyilkol.

Aszad már nyár elején elismerte, hogy kisebb erőcsoportokra tagolt hadserege és légiereje immár képtelen „országos háborút” vívni, ehelyett annak a megtartására koncentrál, ami rendszerének túlélése szempontjából létfontosságú. Szó mi szó, ez a stratégia működőképesnek látszik. Aszadnak segítségére van – katonailag is – Irán, továbbá az Iránban kiképzett síita milíciák, a libanoni Hezbollah, s diplomáciailag-politikailag Putyin Oroszországa. Izrael pedig nem bántja.

 

Minthogy Aszad kompániája az alavita vallásfelekezetből, a síitizmus egyik „leágazásából” való, azt kell mondani, hogy a szíriai elnök potens hátországa egy síita tömb, amely képes őt megvédeni az elveszejtését meghirdető, zömmel szunnita erőkkel, sőt még azok legszélsőségesebbjével, az Iszlám Állammal (IS) szemben is. Ez a szír terület egyharmadát birtokolja.

Nem lebecsülendő az elnök önbizalma. Ennek legjobb illusztrációja, hogy „visszakézből” elvetette az orosz diplomáciának azt az ötletét, hogy fogjon össze az Iszlám Állam valamennyi ellenségével, s küzdjék le együtt ezeket a hivatásos martalócokat. Ha igaz az, hogy az IS nem egyszerűen Aszad rendszerét fenyegeti, hanem civilizációs fenyegetés, amit az Egyesült Államok légierejével az élen egy egész nemzetközi koalíció próbál – sajnos, a levegőből, ahonnan csatát igen, háborút azonban nem lehet nyerni – megsemmisíteni, az orosz ötlet első pillantásra rokonszenves. Végtére is egyetemes érdek, hogy az IS eltűnjön a föld színéről. De Aszad nem felejti, hogy e terv értelmében azokkal kéne összefognia (Törökország, Szaúd-Arábia), akik őt bukásra ítélték, csak épp képtelenek voltak e célból összerakni egy olyan ellenzéki koalíciót, amely katonailag ütőképes, politikailag kormányképes. Ergo a szír elnök megmondta: nem harcol együtt a terror ellen olyanokkal, akik a terrort támogatják. (Természetesen a nevezettek nem támogatják az IS-t. Aszad a maga belső ellenzékét nevezi terroristának.)

A szír elnök következetes stratéga. Nem pocsékolja erőit az IS elleni harcra, elegendőnek találja, amit mások csinálnak helyette. Neki a muskátlis ablak kell. Művelt ember. Talán emlékszik arra, hogy hajdanán Kínában Csang Kaj-sek túl sok erőt pazarolt a japán agresszorok elleni háborúra, s mire fölébredt, nem maradt elég katonája, hogy a muskátlijait a kommunistáktól megvédje. Ezt a hibát nem akarja megismételni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.