galéria megtekintése

Múlt idő

4 komment

A szerk.

Az történt, hogy a titkosszolgálatok munkatársai megkeresték az újságírót, előadtak a magánéletéről olyan információkat, amelyekhez csak titkos adatgyűjtéssel lehet hozzájutni, majd jelezték, akkor tudnak rajta segíteni, ha együttműködik.

Történt ez Magyarországon 196..., oh, bocsánat, 2016-ban. Merthogy nem a pártállami diktatúra mocskos ügyeit idéztük fel, hanem a 444.hu aktuális cikkének lényegét írtuk le.

Ami egyúttal azt jelenti, ebben az országban csak majdnem rendszerváltás történt. Voltak – utólag szinte érthetetlen módon – időszakok, amikor úgy tűnt, sikerül. Elvégre előfordultak etapok, amikor mintha több levegője lett volna a szabadságnak, jelentős választói támogatás mellett kötelezte el magát az ország a NATO- és az EU-tagság mellett, és semmi jel nem utalt arra, hogy egyszer csak eljön a fekete Volgák reneszánsza, amikor a legaljasabb eszközökkel zsarolnak embereket.

 

Amikor legszigorúbban vett magánügyei kiteregetésének lebegtetésével próbálnak ellehetetleníteni olyanokat, akik azon dolgoznak, hogy kiderítsék az igazságot. Olyanokat, akik újságíróként munkálkodnak azon, hogy elmondják azt, amit mások elhallgatni szeretnének. Ők állnak védtelenül szemben a hatalommal.

És éppen az egyénnek az elnyomóival szembeni tökéletes kiszolgáltatottsága miatt alakultak olyan politikai rendszerek, amelyek intézményi garanciákat teremtettek arra, hogy a hatalom ne tehessen meg bármit a polgárral. Mert a demokráciában nem az önkényé, hanem a szabadságé a hatalom. Ám Orbán Viktor rendszerében a szabadság elnyomott, az önkény az uralkodó. Ezért történhet meg, hogy a titkosszolgálatok munkatársai megkeresnek egy újságírót, előadnak neki a magánéletéről olyan információkat, amelyekhez csakis az ő eszközeikkel lehet hozzájutni, majd jelzik, akkor tudnak rajta segíteni, ha együttműködik.

Azért történhet ez meg, mert a múltunkat tették a jelenünkké. Ezzel temetik el a jövőnket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.