galéria megtekintése

Működnek

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 18. számában
jelent meg.

Fábri Ferenc

A magyar reformok működnek – olvashatjuk a kormány plakátjain. Csak a kormány nem működik, gyakorlatilag az egész országot működésképtelenné tette.

Néhány példa.

A Merényi kórházban botrányos, középkori állapotokat talált az ombudsmani ellenőrzés. Egy férfi önmagát operálta meg, mivel nem győzte kivárni az időpontot, amit kapott. Egyes iskolákban kikapcsolták a gázt, másutt a villanyt, mivel a Klik nem fizette ki a számlákat. A déli migránsellenes kerítéshez a törvények ellenére sem környezetvédelmi, sem építési engedélyt nem kértek. A menekülteket egy magyar nyelvű papírral igazítják el, a táborokban szörnyű állapotok vannak, holott nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségünk a migránsok ellátása. Ezt nagyobbrészt a civilek végzik el. A felsőoktatásban csiki-csukit játszanak, egyes karokat összevonnak, másokat szétválasztanak, áthelyeznek más egyetemekhez. A vasárnapi zárva tartás miatt, különösen az idegenforgalom által érintett településeken, ellehetetlenült az élelmiszer-ellátás. Az ez ügyben tervezett népszavazást minden eszközzel akadályozzák. Tovább is van, mondjam még?

 

A Magyar Nemzeti Bank a nyereségéből – amely főleg a forint alacsony árfolyamából származik – alapítványokat hoz létre, ingatlanokat és festményeket vásárol, holott ez közpénz. Egy évig felügyelőbizottság sem volt. A nyári iskolai szünetben gyerekek tízezrei nem jutnak meleg ételhez. Összeomlás előtt a háziorvosi rendszer, az egészségügyiek elvándorlása folytatódik. Az ország foglalkoztatási helyzete alig javult, bár a kormány a számokkal történő bűvészkedéssel komoly növekedést mutat ki. Sokan ki is estek a munkanélküli-nyilvántartásból, ez is „javítja” a statisztikát. A brókerbotrányok áldozatainak kifizetése késik, holott törvényt is hoztak rá. A közbeszerzések is mutyialapon folynak, a KÖZGÉP éveken át mindent megnyert, most, hogy Simicska kegyvesztett lett, egyet sem, holott ajánlatai olcsóbbak a többinél. Tovább is van, mondjam még?

A NAV-botrányról ma sem tudni semmit, noha Vida elnök lemondott, az adócsalások feltárása most sem folyik. A korrupció kiemelkedő mértékű, erre több külföldi vizsgálat is rámutatott, mégsem történik semmi. A miniszter kifecsegte a hírszerzés titkait, ami veszélybe sodorhatja a szolgálatokat. Az államtitkár rákellenes barackmagot árul. A nyugdíjrendszer helyzete stabil, ám számos réteg járadékát megszüntették. Most új, demagóg ötlettel próbálják ezt kompenzálni, ami hosszabb távon felboríthatja az egyensúlyt, mivel az elvándorlás és az elöregedés miatt egyre kevesebb a dolgozó és egyre több a járadékos. Tovább folyik a földek haverokhoz juttatása, a korábbi bérleteket magántulajdonná akarják átalakítani. Egy egyetem csak az alaptörvényre tett eskü után hajlandó valakit doktorrá fogadni, holott ez a feltétel semmilyen szabályban nem szerepel. Tovább is van, mondjam még?

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.