galéria megtekintése

Mosogatókonyha

8 komment


Hajba Ferenc

Szilveszterkor tele lesznek Ausztria elegáns vendéglői, mulatói, bárjai magyarokkal. Igaz, nem a pompásan megterített asztalok mellett foglalnak majd helyet angol szövetből varrt öltönyökben, s nem Stájerország sajtjainak utánozhatatlan aromáját ízlelgetik. A XVIII. század óta a bécsi konyha specialitásaként ismert, fiatal csirkéből készült Wiener Backhendl különlegességét sem forgatják a szájukban. A magyarok többsége élő kelléke lesz a bécsi szilveszternek, poharakat mos, mielőtt a mosogatógépbe raknák azokat, valamint másodtálalók lesznek, ami azt jelenti: az első asztaldíszítés joga az osztrákoké, aztán a morzsázott, foltos terítőket majd honfitársaink cserélhetik ki újra.

Magyarországról sokan pályáznak ezekre az átmeneti állásokra. Pláne ilyenkor, elvégre szilveszterkor az osztrák tulajdonos duplán fizet, a sokszor párosával érkező fiatal magyarok pedig azt számolják, hogy ketten egy nap alatt csaknem megkeresik – tisztes munkával, adózott jövedelemből – életük első mosógépének az árát. És nem zavarja őket, hogy nem ők ülnek jól fizető vendégként a terített asztaloknál, nem az ő fenekük alá tolják a széket. Rendesen dolgoznak, rendes fizetést kapnak érte. Ezzel jelenleg tökéletesen elégedettek.

Osztrák és más külföldi munkára azért kapható a nyugati határ környékén élő magyar, pályakezdő fiatal, mert egyre többen gondolják át jövőjüket, sorsukat. Megmozdul az önérzetük is, hogy szülőhazájukban ugyanezért a munkáért alamizsna járna, undorító politikai szósszal végiglocsolva. Elegük van belőle. A nyár közepén egy magyar pincér mutatta meg azt a hirdetést a Balaton fővárosában, hogy több szálloda, panzió is szakácsot és pincért keres. Amióta itt dolgozom, mondta a hatvanéves ember, ilyen szégyent még nem hordozott a Balaton. Most viszont még a legsikeresebb idegenforgalmi vidéken, egy borravalós szakmában is csak annyit fizetnek, amennyivel még egy botkezű, kezdő pincért sem lehet itthon tartani.
És akkor még mi közeledünk Európához?

 

De nem csak pincér hiányzik, kevés az orvos, az ápolónő, az ács, a bolti eladó, a szállodai szobaasszony, a gépipari szerelő, a kisiparos. Mindenki megy, amerre lát. Ennél pontosabb statisztika aligha kell ahhoz, hogy érzékeljük: Magyarország lemaradóban van, a hazai bérek megalázóak, a magyar gazdaság jó teljesítményét rikkancsoló sikerpropaganda pedig poros bűvészmutatvány. Ausztria a lipicai mének tempójában trappol el tőlünk, mi meg csak köhögjük a felvert port.

Régen Európa előszobájába akartunk mindenáron bekerülni, most már a mosogatókonyhában vagyunk, kitekintünk az égre, ahonnan az önérzetes magyar kormány a csillagokat is lehazudta már.

És ahonnan karácsonykor teljesen átszellemülten várják az angyalt gyerekek tízezrei. Meg a csodákban még mindig reménykedő felnőtt magyarok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.