galéria megtekintése

Modern robot

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.

Sebes Andor
Népszabadság

Bő három évtizedes pályafutásom alatt állami alkalmazott informatikusként sokszor kényszerültem váratlan hibaelhárítás, tervezett karbantartás stb. miatt túlmunkára. Hajnalban indulni vidékre, ott „lehúzni” egy 16 órás műszakot, majd ugyancsak hajnalban hazaérni 4-500 levezetett km után – szinte természetesnek tűnt. Ugyanez mondható el a számos éjszakai vagy péntektől hétfőig tartó karbantartásról, amikor az ember csak aludni járt haza. Eközben a jelenléti íven „természetesen” a 8.00–16.00 óra szerepelt, és persze csak a hétköznapokra. És hát a bérezés is eszerint történt.

A közelmúltban – életemben először – úgy adódott, hogy egy vészleállás miatt írásban rendkívüli túlórát rendeltek el. Bár 8–10 napig csak aludni jártam haza, a fizetésnap alkalmával kellemes meglepetés ért: a hivatalos túlóra miatt a hétköznap 50%-os, hétvégén 100%-os pótlékkal számfejtett bérem mintegy 65%-kal volt magasabb a „szokásosnál”. Gyors fejszámolás: évente 2-3 havi bérrel rövidítenek meg, ami a 32 év alatt közel 8 évi teljes jövedelmem elsíbolását jelenti. A fentiek ugyanúgy érvényesek adminisztrátorokra, ügyintézőkre, bérszámfejtőkre, könyvelőkre, laboránsokra és minden olyan munkakörre, ahol a dolgozókat a munkaerő-piaci helyzet miatt („örülj, hogy van munkád”) bármikor nem hivatalos túlmunkára kötelezhetik – és kötelezik.

Pedig a jogszabályok a túlórára szigorú rendelkezéseket tartalmaznak. Miközben mindenki az új munka törvénykönyve rendelkezésein háborog, keveseket zavar, hogy, miként a régit, ezt se tartják be. És most nem is elsősorban a magánszféráról beszélek. Állami és egyházi felügyelet alatt álló intézményekben olykor heti 6 napon, napi 10 órát dolgoztatják az embereket a 40 órás munkahétre megállapított, arcpirítóan alacsony bérért. Ha valakinek ez nem tetszik, szedheti a sátorfáját.

 

Érdekes, hogy a munkaügyi főfelügyelőség emberei ilyen intézményekben soha nem végeznek ellenőrzéseket. Pedig egy-egy váratlan rajtaütés, átfogó ellenőrzés érdekes dolgokat tárna fel, különös tekintettel arra, hogy az érintett vezetők még a bizonyítékok eltüntetésére se fordítanak gondot.

Elegendő volna a jelenléti íveket összevetni a portások kulcskiadási íveivel, a lassan mindenhol meglévő biztonsági kamerák felvételeivel, az informatikai rendszer naplóival, a számítógépekkel készített dokumentumok rögzítési időpontjaival. Vajon mivel volna magyarázható a jelenléti ív szerint 16.00 órakor távozott dolgozó aláírása a portán 18.30-kor? Hogyan magyaráznák, hogy a biztonsági felvételen látszik, amint 18.20-kor bezárja az irodáját? Milyen számítógépes vírusra fognák, hogy az illető a rendszernapló szerint 18.10-kor még adatokat rögzített a PC-jén? Hogy 18.15-kor még e-mailt küldött? Hogyan magyaráznák a túlóra elrendelésének hiányát? A túlóráért járó többlet és emelt bér hiányát a bérszámfejtésben? És még érdekesebbek lennének ezek a magyarázatok, mondjuk, a szombati, urambocsá vasárnapi „munkanapokra” vonatkozóan... Vagy amikor az illető – papíron – szabadságon volt... És mindez bizony nem a multiknál fordul elő – ők meg se kockáztatnák ezt, hanem igen jelentős mértékben az állami fenntartású intézményeknél, az állami és önkormányzati hivataloknál. És vajon Harrach Péter miként kommentálná, hogy cseppet sem jobb a helyzet az egyházi fenntartású intézményeknél sem? Ahol rendszeresen hétvégeken is ingyen dolgoztatják alkalmazottaikat – köztük családtagjaimat is, akik így nemhogy a plázákban nem tudnak vásárolni, de még a családjuk is nélkülözni kénytelen őket...

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.