galéria megtekintése

Modell szabadalom

0 komment


Varga G. Gábor

Hogy nem csupán a digitális aláírás egy speciális változatát találta fel Rogán Antal, az teljesen biztos. Egy országban, ahol a legnagyobb politikai erő pénzügyi végzettségű ügyeletes fenegyereke tényleg komolyan elmagyarázza, hogy bár az elmúlt csaknem két évtizedet főállású politikuskodással töltötte, valóban az ő szellemi terméke volna egy technológiai újítás, elhihetjük, ott sok egyéb újítás is van.

Annyi ­innováció jön itt ki a csőből, amennyit csak a papír fel tud venni. Az arcbőr vastagításának igen fontos innovációja mellett megszámlálhatatlan találékony megoldás születik pénzek csatornázására is. Ezeket a csatornákat mindenhová bekötik: előbb a közpénzek útjában születtek vékonyabb, majd egyre vastagabb leágazások, aztán jöttek az eleve az államtól függő vállalkozások, végül a teljes privát szféra, mert hát végső soron mindenki függ az államtól, ahol a csaknem kétharmad még mindig a másodperc törtrésze alatt hoz törvényt, szüntet meg komplett iparágakat, hoz létre másokat, csökkenti
a rezsit, emel fel és dob el.

A csatornázás azonban még nem elégséges innováció, hisz arra is ügyelni kell, hogy ne legyen feltűnő, hová is vezetnek a csatornák. Hogy ne szúrjon szemet senkinek a gyors gazdagodás, s éppenséggel ildomos gondolni arra is, hogy a büntetőjogi felelősség mindennemű változatának kizárásával történjenek az akciók. Ehhez kell aztán igazán innovatívnak lenni, mert nem elég felismerni a lehetőségeket, nem elég a jó üzletekbe így vagy úgy beszállni. Rengeteg energiát kell fordítani arra is, hogy forma szerint minden szabályszerűen történjék. Vagyonos családból származó politikusnak mifelénk nagy könnyebbség, hogy kevéssé szembetűnő a nagynál még nagyobb gazdagság, mint a hirtelen gazdagodás. Aki mindig neves divatházak modelljei­ben járt, mindig aranyórát hordott, mindig luxusautóval közlekedett, annál nem tűnik fel egy új óra, egy 500 eurós cipő. De aki hirtelen lett tehetős, arról sajnos városszerte beszélik, ha rendszeresen vásárol az ­Andrássy úton, különösen, ha néha más ugrik be a butikba kifizetni a számlát.

 

Rogán Antal kreativitását eddig sem kérdőjelezte meg senki, a digitális iparágban maradandóvá lett találmánya pedig ütős érv minden tartózkodónak. Persze lehet, hogy évek múltán már nem a ­találmányra fogunk emlékezni, amikor a szabadalom tulajdonosának még mindig cseng a kassza a szellemi termék után. Meglehet, hogy elsősorban egy újabb modellt szabadalmaztattak.

A milliárdos és kockázatos állami hitelek, az uniós pénzből finanszírozott kockázati tőkealapok, a kommunikációs közbeszerzések, az ingatlanértékesítések után. Igazi innováció, hiszen egy valós igényt kielégítő szabadalmon alapuló megoldásért bárki fizethet, állami szervezet és piaci cég egyaránt. A találmány nagyságát sem firtatja senki, a tőzsdén sem kérdezik meg, kinek és miért fizetett az adott cég, a szellemi tulajdon ugyanis szent, annak kapcsán nincs helye strómanoknak. Hogy a nap végén úgyis az egyszerű emberek fizetik
a számlát, azt pedig senki nem firtatja.

Ilyen a jó találmány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.