galéria megtekintése

Mit látott Vak Béla?

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 04. számában
jelent meg.

Sántha József

Régóta nyugtalansággal tölt el a kérdés, mit is láthatott Lázár (Vak) János ifjúkorában, városkája dohányboltjának kirakatában, amitől annyira megrettent, hogy egész életére kiható gyötrelem telepedett meg az ő szívében, amiért aztán felcseperedvén, miniszterként megtiltotta egész birodalmában, hogy a kisgyermekek az efféle üzletek ablakán bekukucskáljanak? Egyáltalán, jól emlékezhet még arra a napra, arra a dermesztő kora őszi délutánra, amikor ő, apja kezét fogva benézett azon a bizonyos ajtón (ablakon)? És biztos-e benne ennyi év után, hogy dohánybolt volt az a bizonyos? Lehetett az akár hentesbolt, temetkezési vállalat, cipőbolt, netán szexshop. Mert hogy az ablakon való betekintésre egy dohánybolt miként is kínálhat olyan iszonytató dolgot, amelytől fiatal koránál fogva ennyire megrettent? Látni ott néhány színes dobozocskát, fehéret, zöldet, tarkát, aztán néhány fémdobozt, kisebb és nagyobb csomagokat, nyalókát, csokit és színes ceruzákat. Mi lehetett Jánosunk számára egy egész életére kihatóan olyan rettenetes, amit gyenge idegzeténél fogva képtelen volt feldolgozni?

Igen, egyre csak ezen töprengek, és most már ezen töpreng lassan az egész ország, hogy mit láthatott Vak Béla szerelemben, bánatban, Krúdy után szabadon, amely miatt arra kényszerítette e boltok alkalmazottait, hogy a napfénytől, a beláthatóság biztonságától megfosztassanak, ott álljanak a lefedett, zárt üveg mögött, mintha legalábbis léha erkölcsű nőszemélyek lennének, akik valamely titkos és bűnös dolgot tesznek ebben a világtól természetellenesen elidegenített kis kuckóban. Mert a romlatlan ifjúság – kezdve a halastól, ahol tömegnyomorban fuldokolnak a pontyok, a parkok árnyas fái alatt üldögélő koldusokon át, akik nyomorék végtagjaikat mutogatják, nem beszélve az állami tévé híradójáról, ahol még a gyermekek számára is riasztó méreteket ölt az emberi korlátoltság, s az egyéb műsorok, valóságshow-k durva perverzióiról – nemigen képes eldönteni, hogy miért vannak karanténban az utcákon pöfögő, dohányukat szívó embereket ellátó boltok. Mit láthatott tehát Jánosunk, aminek hatása alatt megtiltotta a beláthatást, és ezzel lehetőséget adott mindenféle gyanús alakoknak, hogy az üzletekbe belépve tolvaj és gyilkos ösztöneiket kiéljék?

Talán nem túlzás, hogy valamilyen furcsa logikával éppen mindama gonoszságok látványától akarta elzárni az ifjúságot, amelyeket a rendeletével ő idézett elő. Miután azt is mondotta már, hogy aki nem gazdag, az nem is ember, lehetségesen éppen azoknak készítette elő a terepet, akik mégis emberek szeretnének lenni, és ezért indulnak el a trafikokba késsel, vasdoronggal a kezükben. Mindenesetre már néhány halott, sok sebesült, lelkileg sérült személy esete szárad a lelkén.

 

De azt továbbra sem tudja az ország, hogy mit is láthatott Vak Béla szerelemben, bánatban, kisdedkorában az állítólagos trafik üvegén keresztül. Lehet, hogy a kiszolgáló hölgy csókolózott a jegyesével, összedugták az orrukat egy pillanatra, esetleg az öreg trafikosné fiatalkori hódolója kérte épp számon, hogy negyven éve mért nem őt választotta, s alkoholos állapotában egy-két pofon is elcsattant. Az is lehet, hogy szadomazo-jelenetet látott, csak nem a trafik, hanem a két üzlettel arrébb lévő bordélyház ablakán bekukucskálva, amelyet ő helytelenül dohányboltnak gondolt. Az biztos, hogy látott valamit, s ez oly mértékben kihozta a sodrából, hogy azóta is retteg, ha belát egy dohányboltba. Talán ha egyszer bemenne, és alaposan körülnézne, akkor végre megtudná azt a félelmetes igazságot, hogy míg a kocsmában sört és bort, az aluljárókban esetleg marihuánát, a tereken karácsonykor az éhezőknek ingyen egytálételt, a péknél zsemlét, a dohányboltban pedig dohányárut lehet kapni.

De az is lehet, hogy a lehetőséget látta meg, amellyel az őt támogató támogatandóknak egyszerűen csak zsíros vállalkozást kínált, s nem szerette volna, ha az időnként besurranó tulajdonosok arca az utcán sétálók számára felismerhető legyen. Ennek szellemében néhány halott, a többi boltokhoz képest a negyvenszeres veszélyeztetettség, a sok testi-lelki nyomorék eladó semmiség. Ahol pénzt kaszálnak, ott hull a pelyva.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.