galéria megtekintése

Mit kíván a rablónép?

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.

Molnár István

„Fokozódó társadalmi igény jelentkezik az ezen területeket használó gazdák irányából arra, hogy a kezelésükben lévő földrészleteket véglegesen megkaphassák” – nyilatkozik a politikus. „Ezen területek” történetesen védett természeti területek. A mi plebejus kormányunk, s kiváltképp annak feje, mint tudjuk, nagyon érti a magyar néplelket. Ezért a védett területekkel kapcsolatos parlamenti beszámolóban írva áll, hogy ezt a fokozódó társadalmi igényt „speciális jogi eszközökkel” is szolgálni kell! Nincs kétség, szolgálva lesz. A műkörmös, a nádtetőkészítő, a gázszerelő gazdák társadalmi igénye ki lesz elégítve. Speciális jogi eszközökkel.

Itt azonban nem állhatunk meg, mert számos egyéb társadalmi igény is fokozódik. Felelősen gondolkodó állampolgárként felhívnám a kormány figyelmét néhány fokozódásra.

Sürgősen kielégítendő például a bankrablói körök régóta fokozódó társadalmi igénye a nyugodt, zavarmentes bankrablás feltételeinek speciális jogi eszközökkel való biztosítására.

 

Itt van aztán a orvvadászat akut, megoldás után kiáltó problémája. Az orvvadászok irányából is fokozódó társadalmi igény tapasztalható a háborítatlan orvvadászat speciális jogi eszközökkel történő megtámogatása iránt. Az az igény is egyre csak fokozódik, hogy kockázat nélkül lehessen végre cigarettát csempészni. Célszerűnek látszik az ezt elősegítő speciális jogi eszközök kidolgozásába bevonni a Nemzeti Trafikellátót.

Azután ott vannak még az útonállók, az uzsorások, a különböző módszerekkel dolgozó csalók. Az ő igényeik is fokozódnak.

Ám, ha nagyon erősen figyelünk, még egyéb igényfokozódásokat is észlelhetünk. Pár százezer, uszkve millió ember részéről például erősödik az igény, hogy jó lenne minden nap valami rendesebbet enni. De legalább másnaponként. Évente-kétévente valami új ruhát venni, és nem mindig csak a turkálóból. Olyan lakásban lakni, amit nem esz meg a penész, amiben folyik a víz a csapból. És jó lenne nem félni attól, hogy kiraknak belőle.

Jó lenne, ha mindig volna pénz villanyszámlára. Volna rendes munka, amit rendesen megfizetnek. Jó lenne...Meg aztán az is nagyon jó lenne, ha mindeközben nem kellene olyasmiről hallani, hogy fideszes honatyák évi tízmilliót markolnak fel – semmiért. És az még csak az aprópénz. Nagyon apró. Ahhoz képest, amit...

Ezeket az igényeket a Nemzeti Ügyek Kormánya érthetően jóval nehezebben detektálhatja a korábban tárgyaltaknál, mivel ez a fokozódás nem látható szabad szemmel. Ezen a szélességi körön az ilyesmi egy ideig csak látens módon nő. Így aztán speciális jogi eszközökre sem számíthatunk. Addig, amíg az érintettek irányából nem fokozódik kellő mértékben az a társadalmi igény, hogy ez a mostani galád, mohó, csak magával törődő s önző érdekeikért bármi gazemberségre képes kompánia tűnjön el végre a hatalomból. Akkor majd hozzá lehet látni a károk felszámolásához.

Már, amit még lehet. Sok minden lesz, amit már nem lehet, ahol a kár végleges. Gigászi munkának ígérkezik az a felszámolás. Szükség lehet hozzá speciális jogi eszközökre.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.