galéria megtekintése

Miskolc, március 15.: a kevesek ünnepe

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 20. számában
jelent meg.

Tamás Tibor
Népszabadság

Az idei március 15-én Miskolcon a jogegyenlőségért küzdő helyi csoportok gyűlésén vettem részt. Olyan nagyvárosban gyűltünk össze maroknyian, többségében cigányok és néhány – többnyire a fővárosból érkezett – nem cigány támogatójuk, ahol nemrég a demokrácia formális szabályai szerint eljárva, egyértelmű döntést hozott a lakosság. Óriási többség támogatta a cigányok kiszorítására törekvő, őket közellenségként kezelő politikát. Akik pedig kifogásolják a jelenlegi gyakorlatot, újabb és újabb razziákat, buldózeres akciókat, a békés, jogkövető embereket is sújtó, „kreatív” helyi rendeleteken alapuló kampányokat, azok igen nagy része sem emberségből kritizál. A Jobbik helyi szavazóinak nagy, sötét tömege sokkal durvább fellépést igényel. A Pásztor Albert mögött felsorakozó baloldali koalíció pedig megmutatta, hogy ők is a diszkrimináló, kirekesztő „rendteremtés” hívei. Ebben a légkörben minden okuk megvan rá a szegényeket, elnyomottakat védeni próbáló bátor embereknek, hogy nagyon egyedül érezzék magukat.

Március 15-én a hírhedtté vált számozott utcák felé tartva megittam egy kávét egy DVTK-ereklyékkel felcicomázott kocsmában. Hallottam, ahogy a vendégek taglalták, miért van itt ez a nagy rendőri készültség. Kiderült, pontosan képben vannak, tudják, hogy az eltávolításuk ellen próbálnak tiltakozni a környéken élő cigány családok – de nyomát nem láttam a kisemberek egymás közötti szolidaritásának, bármiféle együttérzésnek. Ugyanaz a hangnem uralkodott, ami Borsodra annyira jellemző. A söröző népe ezt az egész telepfelszámolást úgy fordítja le magának, hogy 1. a cigányok úgysem tehetnek semmit, amit odafent eldöntöttek, meglesz, oszt jónapot; 2. „már megint a cigányok járnak jól” – úgy képzelik, hogy az eltávolított családok ebből a telepfelszámolásból fognak meggazdagodni. (A jogvédőknél éppen az csapta ki a biztosítékot, hogy a városi vezetés kétmillió forintot ígért azoknak, akik eltűnnek a városból... Ez a gyalázatos feltétel már nem tűnt fel az irigykedőknek, vagy ha igen, csak az tetszett nekik az egészből.)

Március 15-ét tehát Miskolcon méltó módon ünnepelni a nyomorgatott helyi lakosság tiltakozása melletti kiállással lehetett. Ez olyan ügy, amit éppen a jogegyenlőség, az egy hazában élő közösségek összefogásának nemzeti ünnepén tilos a szőnyeg alá söpörni. Mégis, csak néhány tucatnyian voltunk. A helyi cigány lakosságból is csak a legbátrabbak, a legtudatosabbak jöttek el. Ahogy a számozott utcákba vezető torkolatnál elhangzott: valószínűleg sokan hiszik, hogy ha meghúzzák magukat, „jól viselkednek”, megúszhatják. Tévednek: mindenki sorra kerül – legfeljebb hónapokat nyerhetnek, viszont önmaguk feladásával mindent elveszítenek.

 

Március 15-én Miskolcon a számozott utcáknál feszítette ki a „Magyar Köztársaság” feliratú nemzetiszín szalagot a demonstrálók csoportja. Ott hirdették meg a köztársaság újjáépítését. Ott valóban értették a résztvevők, hogy a köztársaság nem egyenlő a többség diktatúrájával. Mert az olyan értékeken alapul, amelyeket a legdemokratikusabb választással sem lehet leszavazni.

Az idei március 15-én, de tavaly ősszel a sátorozó tiltakozáson is azt tapasztaltam, hogy ez a cigány jogvédő mozgalom kulturált, intelligens, tárgyalóképes, jogkövető. Távol áll tőlük mindenféle radikalizmus, amit pedig, valljuk meg, a kétségbeesés már rég érthetővé tenne. A cigányság öntudatos részének, jogokat követelő vezetőinek békés, türelmes magatartása, demokratikus alapállása egyfajta kegyelmi állapotként értékelhető. Amíg ilyen a magyar cigányság, semmi sem jóvátehetetlen, semmi sem visszafordíthatatlan. Minden provokáció, a gárdaalapítások, a sorozatgyilkosság, a szegénynyomorító gazdaság- és szociálpolitika ellenére sincs polgárháborús hangulat. Ezt bizony, régóta már csak magyarországi cigányoknak köszönhetjük. A másik fél ostoba és egyre befolyásosabb csoportjai inkább azon dolgoznak hosszú ideje, hogy elmérgesítsék a helyzetet, kiprovokálják a robbanást.

Március 15-én olyan nagy magyar elődökre emlékezhettünk, akik átlépték saját árnyékukat, történelmi lépéseket tettek a szabadság és a jogegyenlőség felé. Még nem lenne késő a példájukat követni.

A szerző szerkesztő

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.