galéria megtekintése

Minek zárnak be?

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 13. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Kinek az érdeke, hogy márciustól a hét utolsó napján ne lehessen majd bevásárolni, vagy hogy megszűnjenek a nonstop üzletek? Röviden megválaszoljuk: senkinek. A magyar társadalom túlnyomó többsége nyitvatartás-párti. Még a fideszesek is. Pontosan ezért fogják rövidesen megszavazni a zárva tartást. Érthető? NER. Nem baj.

Nézzük az állítólagos támogatókat! A jogszabálytervezet jelenlegi formája alapján a CBA-k zöme is le fogja húzni a rolót vasárnap. Sőt rá is fázhatnak a kalandra, ha az eddig vasárnap kényelemből náluk vásárlók most a szombati nagybevásárlás során fogják megvenni a vasárnapi menázsit a hipermarketekben. A vasárnapi bezárást még 2006-ban kezdeményező szakszervezet is kifarolt mára az elképzelés mögül.

Rájöttek ugyanis, hogy most 2014 van, évek óta tartó ágazati recesszió, megturbózva a kormányzati multiellenes büntetőintézkedésekkel. A vasárnapi bezárással így szinte biztos, hogy ezrek kerülnek az utcára, a maradék dolgozóknak pedig fikarcnyival sem lesz jobb a helyzetük. A fideszeseknek is púp a hátukon az ügy: támogatottságuk zuhan, a vasárnaponként elsötétülő hipermarketek és plázák látványa csak újabb tömegeket győzhet meg arról, hogy ciki fideszesnek lenni. Még egyszer: miért? Válasz: ilyen a NER. Emberi sorsok, az elvek mit sem számítanak. Csak a hatalmi logika.

 

A közhiedelemmel ellentétben a kereszténydemokratáknak eszük ágában sincs mindenkit a templomba terelni vasárnap. Semjén Zsoltnak sem jött olyan isteni sugallat, hogy az átlagnál több óvszer fogyna a nonstop üzletekben. A nagy boltok vasárnapi bezáratása évek óta a kereszténydemokraták egyetlen, önálló ötlete. Nekik ennyire futotta, úgyhogy sulykolták is eleget. Persze a Fidesz 2011-ben még lazán lesöpörte a javaslatot.

Azonban a Habony–Orbán-tröszt nemrég megtalálhatta az új kommunikációs mestertervet: azért kell ostobábbnál is idiótább javaslatokkal – lásd még: kiskorúak drogtesztje – hergelni a társadalomnak a modernséghez és a józan észhez ragaszkodó részét, hogy a saját, magát konzervatívnak képzelő táboruk megint ostromlott várban érezhesse magát, és újabb szabadságharchoz tömörüljön a kissé leamortizált vezérkar körül. Ugyanakkor a külpolitika bálványromboló fiaskói után Orbán is úgy döntött, hogy egy látványos erődemonstrációval letöri és megszégyenítteti saját táborának zúgolódóit.

Tudta: minél nagyobb ökörséget töm le a torkukon, azok annál inkább behódolnak és ismét elköteleződnek a vezérnek. A vasárnapi zárva tartás tökéletes volt erre a célra. Orbán állítólag azt mondta a frakcióülésen: az egész csak játék a szavakkal. Valóban: jobb, ha jövőre a nép azon lázong, hogy miért nem mehet be a boltba, mint ha bemegy, és ott derül ki, hogy már nincs miből vásárolnia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.