galéria megtekintése

Minek ide a Jobbik?

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Schiffer András egy ideje azt mondogatja, hogy el kell dönteni: fasisztázunk vagy megdöntjük a kétharmadot. Tudniillik, ha meg akarjuk dönteni, akkor nem lefasisztázni kell a Jobbikot, hanem bevonni az összefogásba, és számára is elfogadható közös jelöltet keresni. Ezzel az állítással az LMP elnöke felsült. A kétharmad megtöréséhez nem kellett se Jobbik, se LMP. És ha kellett volna? Akkor helyes lett volna aszerint dönteni a Jobbik lefasisztázásáról, hogy kellenek-e a szavazói vagy sem? Nem annak alapján kellene erről dönteni, hogy fasiszta-e az illető párt vagy sem?

Vannak, akik a fasizmus fogalmát parttalanná tágítják és igyekeznek a Fidesszel együtt minden politikai erőt belegyömöszölni, amelytől (amúgy joggal) féltik a hazájukat. Na de attól még, hogy nem kell lefasisztázni azokat, akik nem azok, még nagyon is le kell azokat, akik azok. A Jobbik lefasisztázása ellen csak egy érvet tudnék felhozni, ti. azt, hogy a fasisztánál egy fokkal rosszabbak: nácik. Röstellem ismételni, annyiszor leírtam már: a Jobbik a Kuruc.info. Tessék rájuk kattintani, a Jobbik és a Kuruc.info mindenféle módon jelzi, hogy összetartoznak, a Kuruc.info pedig minden módon jelzi a nácikkal és a nyilasokkal való azonosulását.

Schiffernek persze igaza van abban, hogy a Jobbik szavazói túlnyomórészt nem fasiszták. Nem is nácik. Nem azért szavaznak a Jobbikra, mert nácikra akarnak szavazni, hanem azért, mert nem tudnak róla, vagy nem kívánnak tudomást venni róla, hogy ezt teszik. A Jobbiknak fontos, hogy a náciknak jelezzék, ez az ő pártjuk, s hogy a többiek elől pedig eltakarják ezt az alapvető tényt. Ezért van két arcuk. A nácik annál erősebbek, minél több nem náci szavaz rájuk, minél szűkebb körben tudatosul az ő náciságuk. Ezért a náciellenes pártoknak éppen hogy nem a náci párttal kellene szövetkezniük a nem náci szavazótáborukra való tekintettel, hanem a nem náci szavazótáborukhoz kellene fordulniuk a Jobbik náci jellegének felmutatásával.

 

Csúnyán felsültek azok a kormánypárti elemzők is, akik szépen levezették, hogy politikai megrendelésre csaltak azon közvélemény-kutatók, akik kimutatták, hogy a Fidesz jelöltjének előnye pár százaléknyira csökkent ebben a tíz hónappal ezelőtt még olyannyira kormánypárti körzetben, s azt sugallták, hogy az ellenzéki jelölt nem esélytelen. A levezetésükben azonban volt egy féligazság. Az, hogy a „baloldal” és a Jobbik szavazótábora között jelentős átjárás van. Ebben az a sugallat a hazugság, miszerint a Jobbik és a „baloldali ellenzék” közel állna egymáshoz.

Az viszont tény, hogy sem a jobbikos polgármesterjelölt nagyarányú ózdi győzelmét, sem az ellenzéki képviselőjelölt fölényes veszprémi győzelmét nem tudjuk másképp magyarázni, mint hogy van egy jelentős, nagyon dühös és nagyon kevéssé tudatos szavazóréteg, mely simán átszavaz a Fidesz jobboldali ellenzékéből a baloldaliba és fordítva, aszerint, hogy ki kínál esélyt a Fidesszel szemben. Demokratáknak semmi nem lehet fontosabb, mint hogy ez az átszavazási készség minél kevésbé segítse és minél inkább gyöngítse a nácikat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.