galéria megtekintése

Mindenek alapja

11 komment


Lencsés Károly

Napra pontosan öt esztendeje fogadta el a parlament Magyarország alaptörvényét, amely a rendszerváltozás után több mint húsz év után váltotta fel az 1949. évi XX. törvényt, vagyis a szovjet mintára megalkotott alkotmányt. A sors fura fintora, hogy 1949-ben az ország első írott alkotmányát hirdették ki, ami mindjárt az alkotmányosságot is megszüntette, hiszen az egy formálódó totalitárius állam terméke volt. Mégis megélt több mint hatvan évet, bár a rendszerváltozás küszöbén alaposan átszabták, és később is számos alkalommal módosították. A végeredmény szerkezetében rossz, némileg hiányos, szövegezésében helyenként pontatlan, de vitathatatlanul jogállami alkotmány lett, amelynek hézagait az Alkotmánybíróság később szinte hiánytalanul kitöltötte.

Az 1994 és 1998 között kétharmados többséggel rendelkező MSZP–SZDSZ-kormány szeretett volna megszabadulni ettől a kolonctól, és – komoly önmérséklettel, a folyamatot négyötödös többséghez kötve – neki is fogott az alkotmányozásnak. A kísérlet azonban „házon belül" elbukott, mert még a szocialista frak­ción belül sem volt egyetértés.

Az első Orbán-kormány viszont csak annyit akart, hogy 2000 januárjától legalább számozzák át a törvényt. Ám kétharmad hiányában nem tudták átvinni, hogy a magyar államalapításra és a Szent Koronára történő utalás bekerüljön a preambulumba. A Fidesz 2010 után viszont gyakorlatilag szabad kezet kapott, mert a hatalom a parlamenti mandátumok 68 százalékának birtokában azt csinált, amit elképzelt magának (az összehasonlítás kedvéért: a szocialista–szabad demokrata párosnak korábban hetven százalékot meghaladó többsége volt).

 

A „fülkeforradalom" pedig Orbánék értelmezése szerint felhatalmazást adott akár az alkotmányozásra is. És éltek a lehetőséggel: 2011-re megfogalmazták a maguk alaptörvényét. Nagyjából olyan körülmények között, mint ahogyan a pártállami alkotmány született. Zárt ajtók mögött, érdemi egyeztetés, társadalmi vita nélkül. Az előterjesztést a parlament torkán ugyancsak gyorsan letuszkolták, hiszen a hatalom ehhez megfelelő többséggel rendelkezett, ráadásul 2010 óta elődeikénél sokkal fegyelmezettebb – kiszolgáltatottabb? – kormánypárti frakciók működnek.

Az övéik között így senki nem tiltakozott, hogy súlyosan korlátozzák az Alkotmánybíróság hatásköreit, semmibe veszik a bíróságok függetlenségét, felszámolják a fékek és ellensúlyok jogállami rendszerét, s ideológiai mázzal öntik le az egészet. És megtehették, mert nálunk nem alakult ki igazi társadalmi közmegegyezés arról, mit jelent a hatalommegosztás, miként kell értelmezni a kormánytól független ellenőrző intézmények szerepét, de talán arról sem, mit várhatunk egy korszerű alkotmánytól.

Azt – vélelmezzük –, hogy az alkotmány a polgárok alapvető jogait az állammal szemben definiálja, miközben a Fidesz fordítva gondolja ezt. Alattvalókat szeretne, és nem megtámadhatatlan jogokkal rendelkező embereket. E tekintetben jó úton járnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.