galéria megtekintése

Minden nap szenteste lesz

1 komment


Kácsor Zsolt

Kortárs magyar írónk, függőleges, tizennégy betű, ebből a kilencedik már eléggé régen megvan: ipszilon.
Idén töltötte be hatvanötödik életévét, tizenöt év múlva, 2030-ban fogja ünnepelni a nyolcvanadikat, és akkor nagy murit csapunk: viszünk neki ajándékba tizenhét darab fehér hattyút, és egyenként kell majd elfújnia mindet. Jaj, de szép lesz, ahogy elfújja őket, s a légnyomástól elrepülnek a tizenhét darab hattyúk, föl az égbe, föl, föl, tizenhét darab hattyúk, repüljetek.

De vigyázzatok, fehér hattyúk, amelyikőtök lusta lesz, az seggbe lesz rúgva, sőt püspökfalaton, és az fájni fog ám, mert kortárs magyar írónknak rúgástechnikája van: neki mindegy, hogy a hattyút belsővel-e vagy külsővel küldi meg, spiccel vagy csűddel, a hattyú biztos lehet benne, hogy őbele aztán bele lesz rúgva.

Kortárs magyar írónk, tartása függőleges, sőt, egyenes. Alkatilag derűs, nevetős, könnyed. Ez gyanús. Magyar és derűs, magyar és nevetős, magyar és könnyed. Nagyon gyanús. Ezt motyogjuk figyelmetlenül magunk elé. Hát ilyenek is lehetnénk? Tényleg? Ó, nem, nem lehetnétek – válaszolja, és magában szokás szerint nevet, majd vigasztalón hozzáteszi: de azért örülök, hogy néha örültök egy kicsit, itt van nektek például ez a mesés mai este, örüljetek, kedves olvasók, lehet ­enni, inni, olvasni, imádkozni, de ez utóbbit azért módjával, mert egyelőre nem kötelező. Imádkozni, éjféli misére menni nem kötelező. Még.

 

Kortárs magyar írónk, tizennégy betű. Szenteste az Élet és Irodalomban azt olvassuk tőle, hogy ha majd kikecmergünk ebből a meséből, s elnyom minket az álom, úgy is mint a buzgóság (vagy éppen ellenkezőleg, leszarjuk ezt az egészet, a vant, a nincset, a büdös kurvákat meg a hajdanánt), akkor azért próbáljuk elgondolni, megér egy misét (ő képtelen rá), hogy milyen is volna ez a világ, hogyan nőnének a fák, minő nyakkendőket viselnének a férfiak (és a nők), bőgnének-e a tehenek, és hogyan állnának a csillagok, ha lenne egy olyan pillanat, hogy senki, de tényleg senki nem imádkozna rendesen.

Tök senki, értitek? Egy árva lélek nem sok, annyi se.

Nem, ezt inkább nem próbáljuk meg elképzelni, mert ez a mese bízik a máskorban, nem szorongatja az idő. Bármikor átfújhat rajtunk a decemberi, kellemetlen szél egy mondatot, amely fontoskodó torokköszörülés után kijelenti: Egyszer volt, hol nem volt. Aztán még figyelmetlenül maga elé motyogja: Ki tudja, mi lesz. Hát mi lenne? Mindennap szenteste lesz. Evés, ivás, olvasás, néma ima, s fontoskodó torokköszörülés: kortárs magyar írónk, sok százezer betű.

Tizenöt év múlva köszöntjük őt nyolcvanadik születésnapján, s mivel járása akkor már nehezül, az ősz úr miközénk elegáns bottal érkezik majd, egy míves, régi, ezüstfejű bottal, s egyszerre csak legyint vele hanyagul: mi az ott, nem látom jól, az ott micsoda, az a fehér izé? Mi lenne, nézünk rá gonoszul, hát csak egy fehér labda.

Mire kortárs magyar írónk nyolcvanéves lába nekilendül (mert neki aztán mindegy, hogy belsővel-e vagy külsővel, spiccel-e vagy csűddel, ő olyan, hogy nekilendül és rúg), és akkor az irtózatosan seggbe rúgott fehér ­hattyú mind fölrepül, csak repül, repül, repül... és gól. Nahát, tizenhét-null ide. Győztünk. Hát nem megmondtuk előre? Győztünk. Nagy képesség örülni tudni. Így aztán örülésünkön ő is örül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.