galéria megtekintése

Migránsok

A hároméves Aylan Kurdi kis testét viszi egy török katona. Farmersortot, piros ingecskét visel a gyerek. Látszik, hogy szépen gondoskodtak róla. A katona gyengéden tartja a halott kisfiút. Aylan szerda kora reggel halt meg, amikor családjával és 11 más szíriaival nekivágtak a törökországi Bodrumnál az Égei-tengernek, hogy eljussanak a görög Kosz szigetre.

Bodrum kedvelt üdülőhelye a török tengerpartnak, ahová rengeteg szíriai menekült utazott. Innen indulnának tovább – első lépésként Görögországba. A Kurdi család a kanadai Vancouverbe akart jutni, ahol az apa nővére lakik. Elindultak, pedig a kanadaiak elutasították menedékkérelmüket. A családból egyedül az apa, Abdullah maradt életben. A tengerbe fulladt Aylan ötéves bátyja, Galip és a gyerekek édesanyja is.

Miután elég sok szöveg olvasható arról, hogy gazdasági migránsok álcázzák magukat menekültnek, érdemes megismerni a Kurdi család hátterét. Ők ugyanis az észak-szíriai Kobane kurdok lakta településen éltek, amíg az Iszlám Állam (IS) martalócai meg nem támadták a várost. A települést hónapokig ostromolták, s a kurd helyi fegyveresek, önkéntesek és az iraki kurd pesmergák verték vissza a támadókat. Segítette őket a levegőből az IS-ellenes koalíció is. A támadás kezdetekor 130 ezer civil előtt Törökország megnyitotta a határt. A kurdok választhattak: vagy menekülttáborba mennek lakni, vagy maguk keresnek török városokban ideiglenes otthont. Kurdiék feltehetően az utóbbi mellett döntöttek, hiszen ők Vancouverbe akartak jutni. Az apa azt mondja, most már csak egyetlen vágya van: vissza akar menni Kobanéba, hogy ott temethesse el a gyerekeit.

 
Reuters

Csaknem két napja már, hogy ez a kép bejárja az internetet. Egyre többen mondják, hogy talán ez a fotó megváltoztathatja a világ közönyét, ellenségességét és tudatlanságát. Talán.

A menekülők Kosz szigetére tartottak. Nemrég bejárta a világsajtót a hír, hogy a Daily Mail brit bulvárlapban angol nyaralók panaszkodtak a menekültek jelenléte miatt. Elrontják a nyaralásukat, írták. A szigeten nincs befogadóközpont, a görög rendőrség egy olyan szállodába viszi a menekülteket, ahol sem áram, sem víz nincsen. Mások sátrakban várakoznak, amelyeket az Orvosok határok nélkül szállított oda. Sokan az utcákon rekednek – írják brit lapok.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az Égei-tenger görög szigetein keresztül legalább 200 ezren menekültek eddig Európába. Leszbosz szigetén 15 ezren várakoznak. Január óta a két és fél ezren fulladtak az Égei-tengerbe – menekülés közben – az UNHCR szerint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.