galéria megtekintése

Miegyebek

0 komment


Tamás Ervin

Nézőpontok

A csoportunkból Izland és Portugália továbbjutott, csak mi estünk ki a legjobb 16 között. Csakhogy velünk együtt búcsúzott Spanyolország és Anglia. Csalódás a magyar szereplés, vagy hősi eposz? – jó volna félúton megállni. Öröm, meglepetés, jó teljesítmény: ennyi. Ne találgassunk, hogy mi lett volna, ha mi kerülünk össze Angliával. De azon se élcelődjünk, hogy ilyen „olcsón”, azaz kevés pénzből előállított válogatott, mint az izlandi az Eb-k történetében még nem jutott a legjobb nyolc közé.

Legyünk büszkék futballistáinkra, végre csapat benyomását keltették, de kerüljük az eposzi jelzőkben való tobzódást. A dicsőítés túllicitálása visszaüthet, mértéktévesztés a múzeumok éjszakáján képtárban kiállítani Király Gábor kesztyűit és mackónadrágját, nem kell Dzsudzsák Balázsnak díj a Szabolcs megyei közgyűléstől. Jó, ha a teljesítmény és az ünneplés arányban áll egymással, de erről már lekéstünk.

 

Persze, valószínűleg az izlandi válogatottat a lakosság egynegyede, mintegy 70-75 ezer ember fogja várni a repülőtéren. Egyes számítások szerint összesen 80 profi labdarúgó közül választhatott keretet a szövetségi kapitány, igaz, csaknem 20 ezer a valamilyen korosztályban igazolt focizók száma.  Szóval, lehet, hogy a játékosokat konflisok viszik majd Reykjavik főterére, s a lovakat szurkolók fogják ki a kocsik elől. A svéd edző Izland díszpolgára lesz, s a természeti szépségekkel bőven megáldott szigetországban vulkánt neveznek el a győztes gól szerzőjéről, gejzíreket a többiekről. Azaz náluk az éjjel tényleg nehezen fog véget érni…

Gólbíró

Berogyasztott térddel, kimeredt szemmel figyel a partvonalbíró – szerintem teljesen feleslegesen. Körülbelül ugyanannyi a rossz ítélet, mint nélküle volt, meg különben is ott a videó, amely szükség esetén használható volna. Egy komolyabb meccsre lassan egy tekintélyes bíróság fut ki, a FIFA-ellenőrt nem számítva. Ez is szerves része a show-nak, az üzletnek, mindennek meg kell adni a módját, minél nagyobb a kíséret, a felhajtás, annál többen érzik úgy, hogy egyedi, különleges élményért fizet, a sporton túl az atmoszféráért is. Lehet, hogy a gólbírók szerepeltetése a játékvezető válláról levesz némi felelősséget, de ez csak a látszat – a drukkerek aligha ordítják tele torokból, hogy „szemüveget a gólbírónak”, s a szaksajtó sem elsősorban rájuk figyel.

A gyakorlat persze ismerős: a lehetséges hibák kiküszöbölésére másutt is előbb bizottságok alakulnak, majd kormánybiztosokat neveznek ki, különösebb eredmény nélkül. Ráadásul, ha a labdarúgást játéknak vesszük – vicces, ugye? -, akkor az „itt és most” esendősége is vonzó, a pártatlanságnak nem mond ellent egy-egy tévedés, ahogy a rossz passz, vagy mellélövés sem.

Újra a mackó

Irigykedtünk, hogy a futballhoz kötődő ajándéktárgyak mekkora forgalmat képviselnek a világ legnagyobb klubjainál. Hogy már-már egy neves játékos vételárát egyenlíti ki néhány hónap alatt új mezének árusítása. A világot bejárta az afgán kisfiú fotója, aki nejlonszatyorból készített magának Messi-polót, hogy a sztár a Facebookról értesülve küldjön neki saját szignójával egy eredetit. Természetesen idehaza is elkel valamennyi klubemblémával díszített zászló, mez, sál, törülköző, de jelentős tételről – talán a Fradit kivéve – nem beszélhetünk. Hogy nem a szurkolói készülékben van a hiba, hogy a rajongás idehaza is jó üzlet lehet, arra itt a példa: Király Gábor negyvenedik születésnapja alkalmából dobta piacra K1ralysport néven saját márkás sporttermékeit. Az április eleje óta elérhető kollekcióból múlt hét közepére elfogyott az összes szürke mackónadrág. Így kell ezt csinálni. Csak tartsuk be a sorrendet – előbb legyen valaki ragyogó kapus, rokonszenves sportember, utána jöhet a spéci termék, a kapós, mozgalmat beindító szürke tréningalsó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.