galéria megtekintése

Miből lesz a talibán

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 26. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Hónapokon, ha nem éveken át csak suttogó hangokat lehetett hallani arról, hogy a szíriai polgárháborúban az Aszad-ellenes erők kötelékében mind több és több fanatikus iszlamista harcol. Minthogy azonban a tét a „halálra ítélt” szíriai elnök megdöntése volt, ez a tény az Egyesült Államokban és szövetségeseiben semmilyen látható izgalmat nem keltett. A NATO-tag Törökország – ugyancsak Aszad esküdt ellensége – kinyitotta határát Szíria felé, és engedte, hogy az ember- és fegyveranyag akadálytalanul áramoljék az iszlamistákhoz.

Az amerikaiak eljátszották ugyanazt, amire Afganisztánban egyszer már súlyosan ráfizettek: egy szovjetbarát rendszerrel szemben Oszama bin Ladent palántázgatták, aminek a vége a tálib hatalomátvétel és egy szabályos terrornevelde kiépülése volt. A közeli múltban Aszad úgy jelent meg a szemük előtt, mint a szovjetutódok és az irániak – két ellenség – pártfogoltja, kinek buknia kell, mindegy kinek a kezétől.

És ez a rettenetes kéz az Iszlám Állam (IS) képében jelent meg. A gyilkos fanatikusok, akik halálra ítéltek a szíriai kormánykatonákon túl minden síitát, keresztényt és kurdot, az amerikaiak orra előtt Szíriából kiindulva hatalmas területeket hasítottak ki Irakból, de Szíriából is; ellopták az impotens, gyáván menekülő iraki hadsereg fegyverzetét, az iraki nemzeti banknak a lerohant Moszulban tartott milliárdjait; Szíriában berendezkedtek a nyers és finomított kőolajvagyon feketepiaci értékesítésére.

 

És Kerry külügyminiszter még napokkal ezelőtt is úgy tett, mintha nem tudná: Irakban csak azért sikerült kiszorítani az IS-t a kurd régióból, az IS csak azért nem vonult be Bagdadba,mert részben a kurd harcosok, részben az iraki síita milíciák óriási katonai segítséget kaptak – Irántól. Az amerikai bombatámadások hatása csekély,mint tudjuk, háborút a levegőből nem lehet megnyerni.

Három napja, mintegy hirtelen megvilágosodás gyanánt, Obama elrendelte szíriai terrorista célpontok – a „gyökerek” – bombázását. De csak azután, hogy az IS elfoglalt több tucat észak-szíriai falut és Törökországba hajszolt több mint százezer kurdot. Lehet, hogy az IS kezén levő olajfinomítók lerombolása az egyik legjelentősebb pénzcsapot zárja el; lehet az is, hogy az iszlamisták harckocsikat vesztettek, de a „mérsékelt szí riai ellenzék” felfegyverzése, melyet az amerikai kongresszus jóváhagyott, legfeljebb évek múlva járhat eredménnyel, közvetlen hatása nincs. Különben sem tudjuk, kik azok, akiket felfegyvereznek. Afelől is súlyos kétségeim vannak, hogy az Obama által összetrombitált szunnita koalíció (Szaúd-Arábia, Jordánia és mások) hatásos erő az ugyancsak szunnita IS-szel szemben. Látványos. De Washingtonban is pontosan tudják, hogy az IS legyűrése a síita Irán nélkül nem megy. Ők ketten akaratlanul is szövetségesek már. A helyzet paradoxonja „csak” az, hogy minden bomba, amely Szíriában az IS-re hull, közvetve az Irán által támogatott Aszad pozícióit erősíti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.