galéria megtekintése

Mi van?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 26. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Az önkormányzati választások nem kis tétje, hogy a baloldal meg tud-e még kapaszkodni a közéletben, vagy tovább csúszik lefelé, odáig, ahonnan már hangjuk is alig hallatszik. Egy valamire való eredmény lehetővé tenne beleszólást, befolyást, bizonyítást – bizonyos eszközök, források fölötti rendelkezést, s ne köntörfalazzunk, álláslehetőségeket. A kómától mentené meg őket.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Tíz körmüket azonban ismét egymásba vájják, ahogy tették a nagy összefogás idején áprilisig. Közönségüket megint elbizonytalanítják, elveszik azt a maradék illúziót, amelyet októberig tetemesen növelni kéne. Üzenetük hol banális, hol keszekusza, tele betartással, gellerekkel, amelyek nem az ellenfélnek, hanem a partnernek szólnak.

 

Jellemző, hogy a főpolgármester-jelölti bemutatkozás előtt a szocialisták volt jelöltje szükségesnek tartja sajtótájékoztatón világgá kürtölni saját elképzeléseit.

A „megszerezhető” Budapest a baloldal harci terepévé vált, miközben a kormánypártok avatásokkal, útrekonstrukciókkal készülnek októberre, s lám – legalábbis szóban – megoldódott a 3-as metró felújítása is.

A fővárosban minél több pozíciót megszerezni mindhárom csapatnak kenyérkérdés, de szigorúan tilos mindezt a választóközönséggel állandóan éreztetni. Márpedig a kerületi jelöltállítási viták nem személyes rátermettségről, hanem helyfoglalásról szóltak, s a szimpatizánsok vagy közömbösen legyintettek, vagy ugyanúgy szembekerültek egymással, mint országos politikusaik. Nehéz lesz őket fegyelmezett szavazásra bírni, hát még tűzbe hozni (ez kizárólag Orbánéknak sikerülhet).

A szocialisták új vezetése érezte, hogy Budapest a nyár ellenére jeges terület, s a helyi autonómiát pajzsként használva úgy tett, mintha semmi köze nem volna a tárgyalásokhoz. A rutintalan pártelnök szabadságra ment, hogy a rutintalan budapesti elnök zsákban fusson, s mindkettőről kiderüljön, hogy gyenge – a háttérben az erősebbek fújták az indulót, hozzázsongva a belső udvarnak, hogy Mesterházy visszakészül.

A DK taktikusan hallgatott és a háttérben igyekezett legalább ott tető alá hozni a megállapodást, ahol lehetett. Gyurcsány társaival maximum telefonon értekezett, kibírta, hogy nyilvánosan ne szerepeljen.

Az Együtt–PM nem heverte ki, hogy elvesztette Bajnait, és kikezdte az ügyvezetés idegeit, hogy a nehezen formálódó szervezet különböző érdekeinek eleget tegyen, s közben csalimeséket hallgasson az ide-oda beszúrt utólagos módosításokról. A felmérések azt jelzik, hogy a három politikai alakzat mechanikusan összeadható szavazótábora sok helyen nagyobb, mint a kormányzaté – ez azonban könnyen megtéveszthet. Különösen azért, mert az MSZP, a DK, az Együtt–PM vezetői ugyanolyan kényszeredett mosollyal néznek egymásra, mint tavasszal.

Minden szavuk, mozdulatuk azt jelzi: résen vannak. Ez „lejön” újságból, rádióból, képernyőről, ami nem éppen a szavazatmaximálást segíti. És amikor az MSZP elnökét a minap arról faggatják, mi a véleménye a közös főpolgármester-jelöltről, és azt válaszolja, hogy ő még nem találkozott vele, feltehetjük az obligát kérdést: MI VAN?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.