galéria megtekintése

Mi tetszik ezen Orbán Viktornak?

4 komment


Torma Tamás

Éppen egy éve, hogy a Liget Budapest projekt új Néprajzi Múzeumára kiírt tervpályázatán egyszer már eredményt hirdettek. A nyertes franciák azóta eltűntek a süllyesztőben, de az elmúlt egy évben közel sem ez volt a legszürreálisabb fordulat. Most már van tájépítészeti nyertes, újabb győztese a Néprajzi Múzeumra kiírt pályázatnak is, de a kételyek száma csak nem csökken a projekt körül.

Az alap, hogy rossz kérdésre jó terv születhet, de jó válasz nem. Rá­adásul az egy év alatt a Liget Budapest projekt körül csak nagyobb lett a zavar és ádázabb a szembenállás. Én most direkt naivnak mutatkozom, és nem vetem el kapásból Baán László a ligetet múzeumokkal telehintő vízió­ját. A szakmaiságról azonban sokat elárul az, hogy a hírek szerint az első koncepciónak az Ötvenhatosok terén hadrendbe állított múzeumsorából középről azért ugrott ki a Fotográfiai és az Építészeti Múzeum terve, mert a miniszterelnök szerint túl „kockák” voltak. Azután az egy éve győztesként meghirdetett, majd gyorsan leradírozott – még az Ajtósi Dürer sor sarkához tervezett – Néprajzi Múzeum helyére valaki egyszer csak feltalált egy szecessziósként fényezett, de átlagos színházépületet száz évvel korábbról, ami sem léptékében, sem stílusában nem passzol ott … semmihez. Ekkor kezdtem el kételkedni az úgynevezett szakmaiságban.

Először azt hittem, ebben az ­óriási píár-bullshitben valakinek eszébe jut, hogy a nemrég elhunyt világhírű építész, Zaha Hadid terve nyerjen, hiszen azzal büszkélkedhetett volna a város, hogy Budapesten épül meg ZH utolsó épülete. Ám ezzel a marketingfogással nem akartak élni a döntéshozók. Mindennek ellenére díjazom a győztes tervet – csak nem hiszek benne. Először is ne hagyja senki elvakítani magát egy ütős látványtervtől! Az új Néprajzi Mú­zeum első díjas koncepciója merész és megnyerő a félig föld alá süllyesztett tömbjével, a rajta pompázó fákkal, ám a részletekből kiderül, hogy a tetőre összesen félméteres termőréteget terveztek, amelyben maximum bonszaifákat lehet nevelni, de azokat sem biztos. Gyanakszom, hogy azok a fák nem olyanok lesznek, mint a látványterven, és kételkedem, hogy ezt a land artot a magyar építőipar meg tudja-e valósítani.

 

A tájépítészeti tervpályázat nyertese, a Garten Studió nyolc magyar tájépítészcsoport közül nyert – a nyolcból öten, köztük ők is, olyan alternatív elképzelést is bemutattak, amely új épületek nélkül képzeli el a liget megújítását. Ebből persze nem lesz semmi, hiszen a tájépítészet a Liget Budapest projektbe csak az épületek miatt került: a Garden egyébként rengeteget visszahozna a Városliget eredeti képéből, az viszont a bringásoknak nem tetszik, hogy felszámolnák az Olof Palme sétányt, Budapest egyik bringás ütőerét.

Közben faügyileg mindenki ugrásra készen áll, nem tudom, mi történik, ha az építkezések miatt kivágják a következő fát. Márpedig egy építkezésnél ez elég gyakori, a civilek viszont kivégzésnek látják a fakivágást. Ilyenek vagyunk, egy fakivégzés árnyékában nincsenek racionális érvek, a magukat fához láncoló, favédő ludditák és a ládákba telepített pszeudofák meg a tó vízfelületét is a zöldhöz számító tervezgetők között nagyon kicsi hely marad az elfogultságmentes, józan észnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.