galéria megtekintése

Mi lesz velük? Mi lesz velünk?

7 komment

Mándy Gábor

A Brexit eredményeképp 16 millió olyan brit állampolgár fogja elveszíteni az uniós állampolgárságát, aki szeretett volna benn maradni. Ez az első tömeges kudarca annak az elvnek, hogy az állampolgár a tagállam csatlakozásával lép be az EU-ba, és az állam kilépésével lép ki. Akarata ellenére. A mi Brüsszelnek üzenős népszavazásunk iránya ugyanez. Demonstrálja és erősíti az EU-ellenességet, amely végül elvezethet a kilépésünkhöz. Például akkor, amikor elfogynak az ide áramló és a „nemzeti” oligarchák által lenyúlható pénzek. Az Európai Unión kívül is van élet – hangoztatta annak idején Orbán Viktor. Kövér László szerint pedig ha az unió jövője olyan lesz, mint amilyennek némelyek elképzelik, akkor „érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy hogyan kéne ebből szépen lassan, óvatosan nekünk kihátrálni”.

Én nem akarok kihátrálni, európai állampolgár akarok maradni. A saját jogomon, nem a kormánytól és az általa manipulált közvéleménytől függően.

Az Európai Egyesült Államok koncepcióját sokan ellenzik, pedig csakis ez vezethet ki bennünket a válságból. Én ennek a koncepciónak feltétlen híve vagyok. Akkor is, ha (jó eséllyel) nélkülünk hozzák létre. Az Amerikai Egyesült Államokban az állampolgárság nem a tagállamtól, hanem a szövetségi szervektől függ. Ha egyszer amerikai állampolgárrá váltam, mindegy, melyik tagállamban élek. Persze ott is hosszú folyamat volt ez az egységesülés. Gondoljunk James Meredithre,  a fekete diákra, aki 1962-ben jogerős bírósági engedély után is csak úgy tudott belépni a Mississippi Egyetem területére, hogy Kennedy elnök – a helyi szegregációs törvényekkel dacolva – fegyveres oltalmat biztosított  számára. Vegyük úgy, hogy az egyes EU-tagországok megannyi Mississippi állam, és az EU az USA. Itt válik el a „nemzetek Európája” az „Európai Egyesült Államok” koncepciójától. Az előbbiben ki vagyok szolgáltatva a saját kormányomnak, míg az utóbbiban a közösségi jog megvéd.

 

A jelenlegi EU-alapszerződés szerint az állampolgárság az állam tagságával jár együtt. De miért nem lehet ezen változtatni? Ideje lenne bevezetni a személyes és közvetlen európai állampolgárság intézményét. Első lépésként meg kellene menteni ezt a 16 millió britet. Meg kellene szavazni, hogy akik egyszer már uniós állampolgárok voltak, azok később se veszíthessék el ezt a státuszukat. Legalábbis akkor ne, ha személyesen kérvényezik. Persze lehet, hogy ez egyelőre csak jelképes gesztus lenne (mondjuk, egy nem hivatalos európai igazolvány formájában, mint amilyen a „magyarigazolvány” is volt). De még ilyen formában is nagy jelentősége lenne. Amikor egyes tagországokban erősödik az Európa-ellenesség, a nacionalista nyomás, akkor akár egy ilyen jelképes döntés is elősegítheti, hogy az unió egyben maradjon.

Talán az állampolgári jogok európai biztosa saját hatáskörben is felvethetné az ötletet. Talán a magyar uniós képviselők is felvethetnék. Az aggódó magyarok nevében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.