galéria megtekintése

Mi lesz az Iszlám Állam után?

3 komment


Miklós Gábor

Huszonnégy órát adott Törökországnak a bagdadi kormány, hogy kivonja csapatait Moszul közeléből. Hogy a csapatok mit keresnek ott, ki hívta be őket és mi a szándékuk, nem volt benne a jegyzékben. A török válaszban azt írták: azért tűnik a szokottnál népesebbnek a kontingens, mivel épp váltás van. A korábban érkezettek távozóban vannak, de az új csapat még nem rázódott be a feladatába. Ami az, hogy védje a (török) kiképzőket, akik a kurd pesmerga harcosokat készítik fel az Iszlám Állammal (IS) való leszámolásra. A katonák a kurd regionális kormányzat hadseregének tagjai. Akikkel a török kormány most éppen barátságos viszonyban van – egyebek között közös kőolajüzleteket bonyolítanak. (Ez nem az a kőolaj, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök ismeretei szerint az IS is török területen értékesít.)

Egy másik hír szerint az egymilliós Moszul elleni csapásra készülnek az iraki központi kormány csapatai is. Őket amerikai trénerek készítenék fel arra, hogy visszafoglalják a nagyvárost, amelyet oly szánalmasan, fegyvereiket hátrahagyva adtak a dzsihadista martalócok kezére. A jelek szerint valami megmozdult: intenzívebbé lett a légitámadások sorozata az IS (és más szíriai hadviselők ellen), s talán szárazföldi csapást is mérnek a több tízezer fős haderőre. Moszul visszafoglalása nagyobb diadal lenne Rakka bevételénél, hiszen ez egy valamire való város, amely az IS államiságának a bizonyítéka. Több jel is mutat erre: ilyen a brit–amerikai akció, amellyel kivégezték az IS egyik hóhérát, Dzsihadi Johnt. Persze maradt még elég hóhéruk. Barack Obama legutóbbi beszédében is több volt az eltökéltség az IS-sel való leszámolásra.

Igaz, a tébolyult kaliforniai vérengzők hűségesküt tettek a dzsihadistáknak, de tettük, ahogy több más merénylőé is, inkább tulajdonítható a gyilkos őrültség követésének, mint külső szervezésnek. A török tettrekészség nyilván külpolitikai fordulatot jelez. Felismerhették, hogy az eddigi kettős játék nem folytatható, s talán mégis biztonságosabb a Nyugattal szövetséget kötni, mint a szélsőséges iszlamistákkal. Már csak azért is, mert Oroszország ellenében is szüksége van Erdogannak nyugati támogatásra.

 

Az IS bizonyosan legyőzhető. De mi lesz az IS után a térségben? Ha Moszult Bagdad szerzi vissza, képes lesz-e a síita kormány együttélni a szunnita lakossággal? Ha a kurd–török–turkomán csapatok vernék ki a kalifátus hordáit, visszaadnák-e a központi iraki kormánynak? Ha az offenzíva átterjed Szíriára, ott ki lép az IS helyére? Esetleg az al-Kaida a Nuszra Front alakjában? Vagy az oroszok által jól megtámogatott al-Aszad csapatai? Jó esély van rá, hogy vérengzést vérengzés követhet. Jöhet az új menekülthullám? Világos a csapás iránya, ám nem látni a kimeneteli stratégiát. A legutóbbi napok európai, amerikai merényleteit nem Rakkából irányította a „kalifa". De létezik a radikális hit gyilkos hálózata világszerte. Az ezt terjesztő mecseteket, medreszeket az Olaj-öböl tartja fenn. Ezek hívei a legutóbbi gyilkosságok „magányos" önkéntesei. Őket mi állítja meg?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.