galéria megtekintése

Mi fiunk, ő fiuk

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 11. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Miközben a fél ország a Szijjártó és a Kósa család százmillióin szörnyülködik, elsikkadt egy fontos hír. Hajba Ferenc írt Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselőről, aki még csak 32 éves, de már Szombathely ura, az örökös miniszterelnök kedvence és maximálisan odaadó híve, aki már óvodás korában a szovjet csapatok magyarországi jelenlétét firtatta, nyolcévesen pedig személyesen szórólapozott az első szabad választások előtt, mindebből aztán magától értetődőn következett később a Fidelitas-elnökség, a városatyaság meg a parlamenti képviselőség.

Ez a fiatalember hatalomra jutva a húga és a felesége mellett gondolt a szüleire is. Az édesanyja a megyei kormányhivatal második embere lett, az apja pedig épp a fia megüresedett önkormányzati képviselői posztjáért indul a vasárnapi választásokon, mondhatni fiúról apára száll a hatalom.

Amikor az idős korosztály ilyen gesztusról olvas, megdobban a szíve. A Szijjártó-eset romba dönt, depresszióba taszít. Rossz azzal szembesülni, hogy dúsgazdag apa tartja el a fiát s 170 milliós villához segíti, mert akkor akaratlanul is arra gondolunk, hogy milyen apja vagyunk a mi fiunknak, mit tudunk neki felmutatni, átutalni, ajándékba adni. Jaj, most jön a félreértés, hogy irigy a mi fiunk apja, holott nem akar ő se szijjártói, se kósalajosi magasságokba emelkedni, utóbbihoz már eleve két diplomája van, és nem hívja senki a városban nemhogy Mr. 20, de még Mr. 0,1 százaléknak sem, és ez valószínűleg már így is marad.

 

Mindazonáltal a fiunk apjában nincs konok indulat az országra rászabadított méltóságok iránt, sőt Kósa Lajossal például kifejezetten egyetért abban, hogy nem jó az, ha az ember házában úszómedence van, mert erősen klórozni kell, de hát mit csináljon, ha már egyszer megvan az a medence, csak nem fogja telehordatni sóderrel; épp ezt vallja a mi fiunk apja is, csak épp medencéje nincs hozzá.

Az Ágh-modell viszont nagy jövőt ígér. Ha a fiunk jól szolgálja, akit szolgálni kell, képviselőből államtitkár, majd miniszter lesz, s az apja, azaz mi magunk ülünk a helyébe; az lesz csak a jó világ. Fennakadások, persze, akadhatnak. Az Ágh fiúnak például egész pályafutása során dokumentálhatóan nem volt még önálló gondolata, soha nem ült az arcán a fiatalság világmegváltó vágya; mindig mindent megszavazott, mindenre rábólintott.

Ezt a kerek és mindenre bólintó fejet kellene a mi kamasz fiúnknak is produkálnia, levakarva azt az idegesítő és permanens grimaszt az arcáról, amivel az egész világnak üzeni, hogy nem tisztel semmilyen rangot és méltóságot; kérdés, mire lehet ezzel jutni.

Amíg ez eldől, a régi mintát lessük: a szemközti házakban hetvenéves, megnyúlt arcú öregasszonyok laknak, megannyi életre kelt Kovács Margit-szobor, hetvenezres nyugdíjukból mentik hazaköltözött gyermekük elszart életét. Nem tudni hogyan, de még mindig árad belőlük az életerő, a vigasz, s valahogy mindig kerül vacsora is az asztalra; igaz, vágyaik nem járnak úszómedencék körül, ezt már eleve kizárja a túl klóros víz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.