galéria megtekintése

Mi dolgunk a világon

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 24. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

„Mindenki törődjön a maga dolgával.” Ez vonzó életfelfogás azok számára, akiknek jobb dolguk van másnál. Hátránya, hogy hosszabb távon belepusztulunk, mert a mindenki dolgával nem lesz törődve. Eme praktikus felfogás lényege, hogy mindig a hozzám közelebb álló érdek az elsődleges. A személyes érdekem a családoméval, a családomé a környezetemével, a környezetemé a régióméval, a régiómé a hazáméval, a hazámé a kontinensemével, a kontinensemé a világéval szemben.

Ha mindenki, minden szinten a maga bajával törődik, akkor nem a nagyobb és sürgetőbb baj lesz a nagyobb és sürgetőbb, hanem mindenkinek a magáé. Akkor sehol nem kezelik a bajokat úgy, ahogy kezelhetők: egymással összevetve és összefüggésben. Mindenki megharcol saját bajának enyhítéséért. Azok lesznek a harc nyertesei, kiknek kisebbek a bajaik és nagyobb az erejük. Így növeli ez a stratégia a szegénységet és a gazdagságot, a nyomorúságot és a pazarlást; a távolságot települések, társadalmi rétegek, országok és kontinensek között. A legkisebb esélye persze a harcképtelen természetnek van, melyet ez az életstratégia önmagával együtt feltétlenül elpusztítana.

Az emberiség sorsa ma már azon múlik, hogy ez a konfrontatív, avagy a kooperatív stratégia érvényesül a nagyvilágban. Nemrég még egyértelműen a konfrontatív uralkodott. Az a szociáldarwinista felfogás, miszerint az ember nem lehet más, mint az állat, az embervilágot is az egyedek, hordák, fajok harca határozza meg, az erős nem szolidáris a gyengébbel, hanem maga alá rendeli vagy kipusztítja. Ez a felfogás állt a gyarmatosítás, a világháborúk, a nácizmus, a népirtások és etnikai tisztogatások mögött.

 

Az ezzel ellentétes, kooperatív felfogásnak mélyre nyúlnak a gyökerei, hiszen már az istenek harcát tagadó egyistenhit is az emberiség közös megváltásának képzetén alapul, de működőképes intézményeket csak a második világháború után teremtett. Ezek a nyugati világban történelmileg példátlan békekort és együttműködési szintet értek el, és megteremtették legalább a kereteket a létfeltételeinket fenyegető egyetemes veszélyek elhárításához. De egyáltalán nem biztos, hogy érvényesül majd az egyetemes kooperáció annyira, amennyire az emberiség túléléséhez szükséges.

Ha a mai magyar kormányon múlik, semmiképp. A menekülthullám alkalmat adott rá, hogy a kormány a legkeményebben kiálljon a kizárólagos önérdekkövetés stratégiája mellet. Ehhez meg kell teremteni, erősíteni az ország lakóiban azt a hitet, hogy az ő bajuk, a menekülthullám terhe az egyetlen igazi baj, amellyel dolgunk van, és semmi közünk azokéhoz, akiknek a szülőhelye élhetetlenné, mindennapos tömeggyilkosságok színhelyévé vált, és akiknek a messze idegenben kell ezer veszélyen át, bűnözőknek és hatóságoknak kiszolgáltatva olyan életlehetőségeket keresni, amilyeneket mi a magunk számára magától értetődően igénylünk.

Ahhoz, hogy a minden objektív szempont szerint sokkal kisebb baj legyen a sokkal fontosabb – és fordítva – szükséges, de nem elégséges pofátlanul hamisítani a tényeket. Mert csak akkor érezhetem nyugvó lelkiismerettel fontosabbnak a magam baját azokénál akikkel a legsötétebb rémálmaimban sem cserélnék sorsot, ha magamat felsőbbrendű, őt pedig alsóbbrendű lénynek tudhatom. Ebben segít kormányunk minden erejével és médiahatalmával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.