galéria megtekintése

Mérték

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 02. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

falseReviczky Zsolt

Bár, élve a klasszikussal, „újabb csúcson a foglalkoztatottság, 8 százalékon a munkanélküliség” (Nemzetgazdasági Minisztérium, közlemény, 2014. július 30., 9.07), valamint „továbbra is Európa élvonalában a belső fogyasztás növekedése” (NGM-közlemény, 2014. július 23. 9.02), de csak „lassú az élénkülés a lakásszektorban” (Központi Statisztikai Hivatal, közlemény, 2014. július 29., 9.00).

Az első fél év építési adatai és a most publikált első negyedéves (immáron hivatalos) lakásárstatisztikák sem azt mutatják, hogy eljött volna a Kánaán. Az árak tovább esnek vagy inkább stagnálnak, az építkezések csak nem indulnak be – valószínűleg ezért is óvatosabb a kormányzat a számok értékelésekor. Vagyis: nem mond erről semmit. Ünneplő közlemények nincsenek, hiába produkál a szektor 22 százalékos növekedést, azt azért mindenki tudja: csak néhány száz lakással épül több most a tavalyinál.

 

Azzal pedig nem igazán lehet dicsekedni, hogy a Dunától keletre az első fél évben összesen 519 új otthont adtak át. Van olyan megye (Nógrád), ahol az illetékes hatóságoknál bizonnyal többször annyi embert foglalkoztatnak, mint amennyi lakás épült ott. Ha a piac szabályai érvényesek lennének az államigazgatásra is, akkor nemcsak az építőipari vállalatoknál kellene lehúzni a rolót, de az uniós forrásból szépen felújított és akadálymentesített állami hivatalokban is.

A lakáskérdés több szempontból kínos ügy a kabinet számára: az első Orbán-kormány kreált kampánykérdést az új otthonok számából úgy 14-15 évvel ezelőtt. Sikerült a magyar köztudatba beégetni, hogy a fellendülést és a jólétet egyaránt a lakáskérdés megoldásának gyorsaságával kell mérni: a magyar fiatal nem lehet boldog a béreltben, saját kell, ha beledöglünk is. (Ami a devizahiteleket illeti: ennek meg is lett az eredménye).

Természetesen óva intenénk mindenkit attól, hogy egyetlen szektor nem túl fényes adataiból messzemenő következtetéseket vonjon le a gazdaság egészét illetően, de az azért még tény: nem mutat túl egészséges képet, ha a gazdaság egyik ágazata szédítő ütemben emelkedik, a másik pedig kóvályog. Persze azért tudjuk, túlzásba esünk, hiszen hamis képet sugall számtalan statisztika. Mert például a kereskedelmi számokat művileg javítja a pénztárgépek online-osítása, a munkaügyi adatokat pedig a közmunkások és a külföldön dolgozók.

E tekintetben nem hagynánk ki a ziccert, hogy ezt, meg a torzításokkal nem törődő hurrákommunikációt a kormány fejére ne olvasnánk. Óvatosan tehát a számokkal! De közben ott van az is, hogy az ipar tényleg, valóságosan teljesít, még a növekedésnek is van jele itt-ott. Ugyanakkor a gazdaságban is benne van az a bizonyos dualitás, a keleti és a nyugati rész óriási különbsége, az esélytelenekre és a gyorsan növekvőkre osztott ország. Összességében: valami nem stimmel a magyar gazdasági csodával. Ahogy Hamlet mondja: „Rohadt az államgépben valami.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.