galéria megtekintése

Méregfog

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 02. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Az előterjesztést a kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a kormány álláspontjának – figyelmeztet a világhálóra kirakott tervezet, amelyet közösen jegyez az igazságügyi miniszter, az emberi erőforrások minisztere és a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mivel kényes témáról, az egyházi törvény módosításáról van szó, az óvatosság érthető. Egyébként meg vicces. Mintha ebben a történetben a kormány álláspontja bármire is garanciát jelentene. 2011 közepén már parlament elé került egy széles körben egyeztetett javaslat, amit a végszavazás előtti pillanatokban felülírt a fideszes többség. Pedig a szemétbe dobott eredeti verzió elvileg élvezte a kormány támogatását.

A bajok akkor kezdődtek. Egyedül Semjén Zsolt vélte úgy, hogy az Országgyűlés kodifikációs remekművet alkotott. Az egyházi törvény mégis rendre elbukott a különféle fórumokon. Itthon és külföldön is. Annyiszor, ahányszor a jobboldal nekiveselkedett az újabb és még újabb változatnak. A jogszabályt az Alkotmánybíróság, a strasbourgi emberi jogi bíróság és a Velencei Bizottság is elmeszelte.

Sokáig csak kisebb, egyházi státuszuktól a törvény által megfosztott vallási közösségek tiltakoztak, tavaly év végén aztán a kormánynak a katolikus egyházat is sikerült magára haragítania. Erdő Péter bíboros megdöbbenve értesült arról, hogy már megint egy teljesen új törvényt akarnak hozni az egyházakról. A strasbourgi bíróság által kifogásolt bekezdéseket módosítani kell, de – jelentette ki a bíboros – ennek nem szabad az egész törvény eltörlését és új struktúra kialakítását eredményeznie.

 

A Kormány.hu oldalon a minap közszemlére tett javaslathoz most várják az észrevételeket. Bár a Fidesz hatalomtechnikai módszereinek ismeretében nem vagyunk meggyőződve arról, hogy kormányzati berkekben tényleges vitára számítanak, a gesztus így is említést érdemel. Fontos és pozitív változás, hogy a parlament helyett ismét bíróság dönt az egyházak elismeréséről.

A legnagyobb figyelmet az elmúlt években Iványi Gábor egyházának kálváriája váltotta ki. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség annak ellenére nem kapta vissza egyházi rangját, hogy a Fidesz által szabott feltételeknek is mindenben megfelelt. A mostani előterjesztés három kategóriába sorolja a vallási közösségeket: vallási egyesület, nyilvántartásba vett, illetve bejegyzett egyház. Utóbbihoz társulnak a legnagyobb kedvezmények – és a legszigorúbb kritériumok. Annak azonban a pillanatnyi állás szerint nem lesz akadálya, hogy Iványi Gábor közössége ismét teljes jogú, hivatalosan elismert egyházként működjön.

A kormány talán úgy okoskodik, hogy ezzel kihúzza a méregfogat. Karsai Dániel alkotmányjogász viszont állítja, hogy a többi jogfosztott kisegyház esetében nem szűnik meg a törvénysértő helyzet. Ha neki van igaza, folytatódnak a botrányok.

A javaslatban lehetnek olyan aknák, amelyeket elrejtett a kacifántos jogi nyelvezet. A katolikus püspöki karnál kérdésünkre csak annyit mondtak, hogy egyelőre tanulmányozzák az előterjesztést. Náluk senki nem tudja jobban: az ördög a részletekben lakozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.