galéria megtekintése

Menü a retikülben

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 23. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Árpád nem volna ilyen sejtelmesen kivételes helyzetben, ha nem volna ösztönös zseni. Bár nem egészen érthető, hogy ha a politika olyan egyszerű dolog, akkor Viktoron (Orbán), Árpádon (Habony) és persze Gáboron (G. Fodor) kívül miért nem érti, alkalmazza senki, a tökélyre fejlesztett egyszerűség miért egyedülálló, különleges produkció.

Kell azért ehhez más is. A tehetséggel megáldott államférfi G. Fodor szerint nagyjából a Maradj talpon vetélkedő (kár, hogy megszűnt) és az Önök kérték kívánságműsor szimbiózisából csinál politikát. El kell dobni értéket, eszmét, s minden egyebet, ami lomha, kacsázó mozgást eredményez, korlátokat emel a praktikum elé. Fel kell szabadítani a generációk óta belénk sulykolt normák, értelmiségi nyavalyák, önszabályozó, moralizáló akadályok alól a kormányzást, csak a célorientáltság határozhatja meg tetteinket, ahogy a politika megelőzi a liberális demokráciát. Ha a céllal változik az érdek, a marketinges új hívószót keres. Mostanában mindenki Tilo Schabert Boston Politicsát ajánlja, az aktuális hatalmi biblia a 16 évig Bostont uraló Kevin White autokráciájának leírása.

Az, hogy a bostoni polgármesteren kívül éltek még a földön más példát adó élet- és hatalmi pályával működő politikusok, akik másban hittek, másként cselekedtek, most mellékes. Ez a hatalmi hasznot naponta optimalizáló gyakorlat a trendi, csak éppen sokan fel sem fogják, puszta manipulációnak állítják be.

 

Ma, amikor egy retikülben is elfér a napi menü – a különböző vízben oldódó porok, tabletták, sűrítmények formájában –, a tömegkonyha szakácsa legyint: fenébe a különleges ízeket hajszoló séfekkel. Az instant politika titka éppen az egyszerűség. Mi sem természetesebb, hogy az emberből indul ki, s oda tér vissza, ami a Századvég elemzője szerint egyben azt is jelenti, hogy tesz az intézmények, a szabályozott mechanizmusok világára. A hatalom gyakorlójának tevékenysége arra irányul, hogy az emberek azt akarják, amit ő, állítja G. Fodor.

Én azonban azt sejtem, hogy a vezérlőteremben mást sem mérnek, mint hogy mi találkozhat a többség igenjével, legyen az a legalpáribb tétel, féligazság, indulat. Azt kötik össze légvonalban vagy föld alatti optikai kábellel az „eladható”, „könnyen fogyasztható” politikával, minden más részleten felülemelkedve azzal a vízióval és hatalmi berendezkedéssel, amely ha szükséges, a valóság teljességére, tényekre, mások véleményére, érdekére is nagy ívben tesz.

Hogy ez a politikai know-how meddig hat, ma tényleg nehéz megmondani. Sokaknak imponál, de vezérei mintha mégsem bíznának benne eléggé. Ezért mindenünnen igyekeznek magukat bebiztosítani: fenyegetőzéssel és lekenyerezéssel, irányított költekezéssel, jogi furfanggal, titkosítással, bosszúval, a választók tilos kategorizálásával, a civil szféra, a kontroll-lehetőségek megbénításával, a tájékoztatás kisajátításával – a lista napról napra hosszabb. A séf közben külföldi konyhát keres.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.