galéria megtekintése

Menjen a lecsóba

3 komment

Daróczi Gábor

Nem múlik el nap, hogy ne jöjjön szembe egy-egy hír arról, miként tüntettek el tíz- és százmilliókat a romák felzárkóztatására, integrációjára, munkahelyteremtésre szánt uniós pénzekből. A botrány már réges-régen túllépett a Romnet.hu keretein, hiszen a mainstream médiában is naponta foglalkoznak az ORÖ volt elnökének, miniszterelnöki megbízottnak, a Lungo Drom vezetőjének és ezáltal a Fidesz szövetségesének, Farkas Flóriánnak az ügyeivel. A romákon és az ellen­zéki pártokon kívül már Lázár János is követelte a távozását. Ráadásul rendkívül kínos körülmények között: frontálisan, a mellébeszélés és a félreérthetőség esélyét is kizárva. Az már más kérdés, hogy röviddel ezután már összezárt a védőfal; 48 órán belül megtudhattuk, hogy Orbán Viktor nem kívánja maga mellől eltávolítani hű társát.

De az elmúlt hetek történései nemcsak a korrupció mértékét jelzik, hanem Farkas gyávaságáét és inkompetenciájáét is. Rengetegen vagyunk olyan adófizető állampolgárok, akik nem tudjuk felfogni, miért is kap bármilyen „tevékenységéért” Farkas ellenjuttatást, ha az elmúlt sok-sok évben folytatott gyakorlatához hasonlóan ebben az ügyben sem hajlandó megszólalni. Pedig ezek a vádak már rég nem bagatellizálhatók el. A gyanús költések nagyságrendje már átlépte a milliárdos határt.

De Farkas nemcsak beszélni, távozni sem akar. És ebben – kivételesen – egyetértek vele. Ugyanis ha tényleg távozna a közéletből és a Miniszterelnöki Hivatalból, még az a képzete lehetne valakinek, hogy Farkas egyedül, önállóan és a Fidesz kimondott szándékával ellentétesen „hozta össze” ezt a botrányhalmazt; és a Fidesz vagy annak legfelsőbb vezetése ártatlan az ügyben. Pedig még elképzelni is lehetetlen, hogy Farkas mindent a saját szakállára csinált volna. Mert ajándékba kapott villák kulcsáról elfeledkezni, titkárnőknek ingyenlakást kiutalni, a piaci árnál drágábban szolgáltatást vásárolni még csak-csak lehet esetleg saját hatáskörben; de internetről kimásolt tanulmányfélékre tízmilliókat rendszeresen kifizetni, jól fizető állásokba semmire sem használt/használható haverok tucatjait berakni, ezt már nem lehet különböző szervek, hivatalok közreműködése nélkül megoldani.

 
Marabu rajza

Most jött el az az idő, amikor a civil társadalomnak lehetősége van pontos képet alkotni a roma poli­tika helyzetéről. Feladatunk – sőt kötelességünk – az utolsó telepi házba is eljuttatni azt az információt, hogy a Fidesz–Lungo Drom szövetség konkrétan mennyi uniós forrást herdált el és nem juttatott el a legszegényebbekhez; és milyen világ lehetne, ha minden másképp történt volna.

De feladatunk az is, hogy a többségi társadalomnak elmondjuk: Farkas cigánynak született ugyan, de életmódját tekintve ahhoz a nem roma elithez tartozik, melyet manapság csak oligarchiaként ismerünk. A szó eredeti jelentése a kevesek zsarnoki uralmát jelenti, és ez nagyon is pontosan jellemzi azt a birodalmat, amit Farkas – mentorához hasonlóan, de annál sokkal átlátszóbban és kevésbé profi módon – felépített. Már csak azért sem szabad eltávolodnia Farkas Flóriánnak a közélettől, mert az ő – sokunk által régóta várt és remélt – börtönbünte­tése önmagában már kevés lenne. Az általa kiépített rendszer sorsa a tét. Az, aminek része a szavazatvásárlás, a túlhatalom, a kontrollálatlan költekezés, a hű­béri rendszer, a szakmai tudás nélkül elvállalt és évekig „lealibizett” feladatellátás.

A legfelháborítóbb talán nem is az, hogy az ORÖ most így működik. Sokkal nagyobb probléma, hogy sohasem volt valódi érdek-képviseleti szerv, hiszen egyetlen eddigi vezetője sem volt elég aktív vagy bátor ahhoz, hogy érdemleges (értsd: nem a saját klientúrájának a céljait szolgáló) dolgokat tegyen. Sem az ORÖ előző, sem a mostani vezetése nem volt képes arra, hogy például a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok áldozatainak kártalanítása érdekében tegyen; vagy felemelje szavát a leginkább a legszegényebbek helyzetét rontó oktatási-foglalkoztatási-egészségügyi-lakhatási törvények ellen.

Ezeket a feladatokat már hosszú évek óta olyan roma és nem roma civilek látják el igen szerény anyagi forrásokkal, akik egyrészt folyamatosan a fennmaradás szélén táncolnak; másrészt helyzetüknél fogva sokkal rosszabb alkupozícióban vannak, mint az ORÖ.

Ennek az egész rendszernek változnia kell. Ha pedig a megújuláshoz ez szükséges, akkor nemcsak Farkas politikai karrierjének, hanem az egész kisebbségi önkormányzati rendszernek mennie kell a lecsóba.

A szerző a Romaversitas Alapítvány igazgatója

*

Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.   

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.