galéria megtekintése

Menekülünk

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 12. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Az ideérkezők egy része terrorista, a többiek munkarablók. Elvégre nincs az a sárospataki pékség vagy encsi üzem, amelyben a főnök ne sietne egy olyan eritreai bevándorlóra cserélni alkalmazottját, aki a magyar nyelvről még soha nem hallott. Persze a menekült is eleve borsodi jövőről álmodott. Ennek fényében világos: nincs ma nagyobb probléma Magyarországon a migrációnál.

Az ideérkezők interaktív erkölcsi bizonyítványok, be kell fogadni mindenkit, aki Európába jön, nincs más út. Elvégre annyi sikeres integrációs projekten vagyunk túl, elég csak arra gondolni, hogy a cigányság felzárkóztatásában milyen eredményeket tudunk felmutatni. Az elméleti bevándorlástan szerint indokolhatatlan, hogy egy babakocsit toló anyuka megijed, ha váratlanul nyolc pakisztáni jön szembe vele a parkban. Ennek fényében világos, nincs ma kisebb probléma Magyarországon a migrációnál.

Hogy első körben nagyjából e két álláspont között választhasson mindenki, aki beszáll a közéleti diskurzusba a buszon vagy az újságban, abban elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország kormánya. Először visszataszító plakátkampányával, amellyel azt üzente: erkölcsileg vállalhatatlan embereknek segíteni. Pedig erkölcsileg csak az vállalható, ha nem hagyjuk magukra azokat, akiknek nálunk sokkal nehezebb. Ez a humanista minimum. Az külön pikantériát ad a történetnek, hogy az oly erősnek hirdetett magyar állam, amelyről Orbán Viktor ódákat szokott zengeni, úgy csuklott össze a probléma súlya alatt, ahogy a magyar falunapipart megrengette Kis Grófo előadóművész feltűnése. Ma nincs a menekültügyben olyan feladat, amelyet az állam meg tudna oldani. Magyarul informál angolul sem értő embereket arról, hová kell menniük, nem segíti, de nem is irányítja őket, miután megállapította: illegálisan lépték át határát. Kormánypárti politikusoktól annyira telik, hogy a Facebookon rettegnek, aztán örülnek a lájkoknak.

 

Ám a másik oldalon politikusok és értelmiségiek is eszmélhetnek, mert a menekülésre alkalmasnak remélt gumicsont-teóriát masszívan cáfolja, hogy minden nap ezernél több menekült érkezik. Ha feltételezzük, hogy egy évig változatlan marad a nyomás, ez idő alatt több mint 350 ezer ember halad majd át az országon. Aki szerint ilyen irdatlan, lényegében kontrollálatlan tömeg nem jelent biztonsági kockázatot az Iszlám Állam hódítása idején, az közéleti rövidlátó. Ha ehhez hozzátesszük, hogy egyre több konfliktuszónában egyszerűen nincs jelen állam, nem várhatjuk azt, hogy a menekültáradat majd hirtelen megáll. Afganisztán például a minap bezárta budapesti követségét, ezzel is jelezve, hogy az afgán állam szinte működésképtelen.

Európa – minden elérhető adat szerint – ma még kezelni tudja a helyzetet. A kihívás a holnap. És társadalmunk, uniónk, szociális rendszerünk jövőjéről nincs senkinek érdemi elképzelése. Hitalapú mikrovita zajlik itt és Európa többi részén egyaránt. Nemcsak a szírek, az afgánok és többiek, hanem mi is menekülünk.

A valóság elől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.