galéria megtekintése

Menekülő ország

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 27. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Eritreaiak Magyarországon is felbukkannak. Menekülők ők, akiket az érvényes magyarországi terminológiai megélhetési vagy gazdasági bevándorlóknak nevez. Az utóbbi kifejezés arra utal, hogy az illető otthon nem jut megfelelő megélhetéshez, s ezért útnak indul, hogy másutt – lehetőleg Európában, annak is a gálánsabb és gazdagabb részében – találja meg az elemi létfeltételeket.

A megélhetési bevándorlóról a szóalkotó azt feltételezi, hogy az illetőt nem a munkakeresés szándéka indította útnak, hanem segélyekre ácsingózik a mi bőségesen alamizsnálkodó keresztény kultúránkban. De miért vannak ott mindenütt éppen az eritreaiak? Találkoztam már velük Bécsben, Olaszországban és Izraelben is. Ők az etiópok közeli rokonai, hasonló nyelven beszélnek, többségük kopt keresztény, kisebb részük muzulmán. Megkülönböztethetők más afrikaiaktól.

Eritreából rengetegen menekülnek, mert ez a Vörös-tenger partjára szorult állam magával hordozza Afrika szinte minden szerencsétlenségét, a helyi hatalmak, a hagyományos és új gyarmatosítók összes bűnét. (Eritreát a XIX. században Olaszország gyarmatosította. Az első világháború után az angolok igazgatták, majd az etiópok tették rá a kezüket.) A mai Eritreának nagy pechje van a maga elitjével, pontosabban a diktatúrával, amely rátelepedett.

 

Az országban évtizedeken át partizánháború folyt a megszálló Etiópia ellen. Amikor Etiópiában összeomlott a szovjetek által fenntartott nacionalista-kommunista rezsim, az ország független lett. Az etióp megszállókat felváltották a volt partizánok, vezérük lett a diktátor. 1993 óta egypártrendszer van. Választásokat nem tartanak, gyakorlatilag a teljes lakosság katonáskodik. Az országot elhagyni tilos. A sajtószabadság szintje Észak-Koreára emlékeztet. Nincs kenyér, nincs szabadság. A pártállami elnyomás orwelli szintű.

A háborúk mellett szárazság, földrengés is sújtja az országot. Egy ilyen helyzeten hogyan lehetne változtatni? Mi bírhatná rá az eritreai fiatalokat, hogy maradjanak otthon, ne vállalkozzanak vándorútra, kockáztatva akár az életüket is? Ebben az országban együtt létezik az összes szerencsétlenség, ami más afrikai migráns/menekültküldő államokban külön-külön is nehezen elviselhető helyzetet teremt. A gyarmatosítás torz gazdaságot, infrastruktúrát hagyott maga után.

A mesterséges határok között a törzsi, nemzetségi viszonyok, vallási különbségek önmagukban is gerjesztik a konfliktusokat. Viszályok a szomszédos államokkal, ahonnan az ottani háborúk is át-átcsapnak. Ráadásul ez a partsáv kívül esik a világgazdaság érdeklődésén. Még a kalózkodást is lenyúlták előlük a szomáliaiak. És erre rárakódik egy szabályos pártállami diktatúra. Csoda, hogy aki tud, menekül bárhová, bármi áron?

A valódi kérdés az, mit tehet a világ értük. Minden európai vezető azt prédikálja, hogy a menekülést a kiindulóponton kell megállítani, azzal, hogy megszüntetjük a migráció okait. Hogyan? Mivel?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.