galéria megtekintése

Mélységes mély

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 30. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Úgy döntött, hogy vesz egy új autót. Lehetőleg pirosat, sportkipufogóval, sötétített szélvédővel. Kétliteres motorra gondolt meg úgy 160 lóerőre. Kifizette az első részletet, átvette, hazavitte. Másnap reggel beleült, de nem sikerült beindítania. És akkor belé hasított: de hisz valójában nincs is szüksége kocsira. Hát akkor most mi legyen?

Ehhez hasonló helyzetbe lavírozta magát néhány éve az esztergomi önkormányzat. Igaz, a városatyák nem autót vettek, hanem egy mélygarázst. Hogy pontosan miért, azt ma sem tudja senki, hiszen amúgy kényelmesen lehet parkolni a belvárosi utcákban. A látványos imázsváltáson átesett ex-polgármester, Meggyes Tamás – aki politikai száműzetésbe kényszerítése óta barkót, harcsabajszot és copfot növesztett – ma is azt vallja, hogy nem valamiféle hagymázas álom, hanem a gondos előrelátás vezette az ujjait, amikor aláírta a prímás-szigeti mélygarázs megvásárlásáról szóló kontraktust. Lelki szemei előtt új szállodák, turisták tízezrei lebegtek. Az álmokból mára két félkész hotel lett, az egyik aljában pedig a mélygarázs, amelyet még idejében sikerült a beruházónak rásóznia a Meggyes-féle önkormányzatra. És amelyet a városnak 2014. szeptember végéig kell kifizetnie.

Azért az esztergomi polgároknak egyszer csak illene feltenniük azt a kérdést: ki volt az a nagyon okos ember, aki kitalálta, hogy a folyó árterében építsenek egy háromszintes mélygarázst? Amely így kizárólag alacsony vízállás mellett üzemeltethető, akkor is szivattyúkkal kell visszaemelni a beszivárgó vizet a folyóba. Nem csoda, hogy a létesítmény már hosszú ideje nem üzemel, csak viszi a város pénzét.

 

A mélygarázsügy legújabb fejleménye – a beruházó cég adósságrendezési eljárást kezdeményezett a város ellen – kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy a helyi politikai erők újra egymás torkának ugorjanak. Tétényi Éva szerint hiba lenne kifizetni az utolsó vételárrészleteket a beruházónak, hiszen csak több százmilliós átalakítással lehetne használhatóvá tenni a létesítményt. A helyi Fidesz ugyanakkor az eladóval ért egyet, aki azzal érvel, hogy a 2010-es adósságrendezési eljárásban az önkormányzat a nem vitatott tételek közé sorolta a mélygarázst, így utólag nem kúszhat ki a fizetési kötelezettség alól. A kormánypártok Tétényi Éva felelőtlen eljárásáról beszélnek, a független városvezető szerint viszont azok a felelőtlenek, akik egy használhatatlan létesítményt az utolsó fillérig kifizetnének az eladónak, akivel ráadásul évek óta perben állnak a silány minőségű munka miatt. Akadt olyan városatya, aki felvetette: talán be kéne temetni az egészet.

Az esztergomi polgár pedig csak kapkodhatja a fejét az újraéledt politikai hangzavarban. Amíg üres volt a kassza, egymás nyakát szorongatva fulladoztak a mély vízben a fideszesek meg a Tétényi-tábor hívei, ám az állami adósságátvállalás óta bőven van pénz a város számláján – most éppen 1,2 milliárd forint. Így persze még nagyobb lett a tét: aki ősszel nyer, az beleül a tutiba. Az esztergomiaknak van mit megfontolniuk. Adjanak-e még egy esélyt Tétényinek, aki végre megmutathatná, képes-e többre válságmenedzselésnél, vagy a négy évig a féken taposó kormánypártok kezébe tegyék a kamrakulcsot? Akárhova ikszelnek is, aligha feledhetik a „presztízs” mélygarázsukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.